De coronapandemie heeft wereldwijd tot meer verdeeldheid, discriminatie en onderdrukking geleid, zegt Amnesty International bij de publicatie van zijn jaarrapport. Verschillende landen gebruiken de crisis om individuele vrijheden te beperken.
Niet-betaalde ontslagvergoedingen tijdens de coronacrisis hebben textielarbeiders al een een half miljard dollar gekost, blijkt uit nieuw onderzoek van Worker Rights Consortium. Minstens een op de tien kledingarbeiders wereldwijd is ontslagen.
Grote kledingmerken, die wereldwijd hun bestellingen geannuleerd hebben tijdens de lockdown, zijn de crisis zonder kleerscheuren doorgekomen. Ervoor zorgen dat ook de arbeiders in de ateliers de crisis overleven, kost amper 10 eurocent per T-shirt, blijkt uit nieuwe berekeningen van de Schone Kleren Campagne.
De klimaatverandering dreigt de rijstproductie sterk te verminderen, terwijl er net meer mensen gevoed moeten worden, stelt onderzoek in India. Om aan die groeiende vraag te voldoen, zullen rijstboeren hun aanpak flink moeten veranderen.
Als middelbare scholen wat later op de ochtend zouden starten, zou dat aanzienlijke voordelen hebben voor de leerlingen. Dat zegt een nieuwe studie van de Universiteit van Oxford.
De Zweedse regering doet een forse investering om de toegang tot covid-19-vaccins voor de armste landen ter wereld mogelijk te maken. Het Scandinavische land wordt zo de grootste donor van het wereldwijde initiatief Covax dat een eerlijke verdeling van de vaccins voor iedereen nastreeft.
Brazilië kampt met een nieuwe uitbraak van het coronavirus, waardoor ziekenhuizen overspoeld raken. Vrijwilligers trekken er de sloppenwijken in om de doden te tellen, want het aantal slachtoffers ligt er hoger dan de officiële cijfers doen vermoeden.
In het zuidoosten van Indonesië en Oost-Timor zijn dringende maatregelen nodig om nieuwe Covid-19-uitbraken te voorkomen en tegelijkertijd hulp te bieden aan duizenden mensen die zijn getroffen door overstromingen en modderstromen als gevolg van de tropische cycloon Seroja.