India en Pakistan zijn vrij verklaard van trachoom. Dat is een opsteker voor samen meer dan 1,6 miljard mensen, want de besmettelijke aandoening kan ernstig oogletsel en blindheid veroorzaken. “De wereld is weer een stap dichter bij de uitroeiing van deze ziekte”, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Conflictlanden worden vaak extra hard getroffen door de klimaatverandering, zegt het Internationale Rode Kruis. Tegen 2050 zullen al 200 miljoen mensen hulp nodig hebben.
Julian Assange heeft twintig jaar de krantenkoppen beheerst. Matthew Ricketson, hoogleraar Communicatie aan de Deakin Universiteit, schat de impact van de zaak in voor de journalistiek en de democratie.
De dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi bij een helikoptercrash komt in een van de meest turbulente periodes voor de Islamitische Republiek Iran. Midden-Oostenexpert Ali Mamouri fileert wat zijn overlijden kan betekenen voor het binnenlands beleid van het land, en hoe het de relaties de buurlanden zal beïnvloeden.
Met Trump opnieuw in het zadel, zal China de rest van het Westen, en vooral de cruciale Europese markt nog nodig hebben, zegt econoom Chee Meng Tan. “Maar Peking zal ook de banden met de VS blijven aanhalen.”
Organisaties als 11.11.11, Chirojeugd Vlaanderen en Oxfam verlaten X, het voormalige Twitter. Ze volgen daarmee het voorbeeld van verschillende media en politici.
Politici vervangen door AI, zou ons dat sneller aan een regering kunnen helpen of op wereldschaal oplossingen voorschotelen waar leiders tekort schieten? Filosoof Ted Lechterman ziet kansen, maar ook valkuilen. “De mogelijkheden van AI dwingen ons om op zijn minst na te denken over de waarde van menselijke deelname aan politiek.”
Veel wereldburgers zijn behoorlijk optimistisch over de terugkeer van Donald Trump, met name voor vrede in Oekraïne en het Midden-Oosten en de relatie met China. Een peiling in 24 landen toont tegelijk dat de traditionele Amerikaanse bondgenoten veel nerveuzer zijn.