Nieuwsagentschap

SDG 5: Gendergelijkheid

AFGHANISTAN

Een meerderheid van de ondervraagde Afghanen in een internetpoll steunt de rechten van vrouwen. Vaders zijn vooral pro vrouwenrechten als ze aan hun dochters denken.

OLYMPISCHE SPELEN

Het verbod voor Franse vrouwelijke atleten die hoofddoeken dragen om deel te nemen aan de Olympische Spelen is in strijd met de internationale mensenrechten, zegt Amnesty International. De organisatie spreekt van “discriminerende hypocrisie” in Frankrijk en hekelt de “zwakke” reactie van het Internationaal Olympisch Comité.

KLIMAAT

Om te overleven in een warmer wordende wereld is het belangrijk om te begrijpen hoe ons lichaam op hitte reageert. Voor ons mentaal welzijn zijn ook meer maatregelen nodig om de hitte in onze huizen, kantoren en steden te temperen, schrijft Susana P. Gaytan, hoogleraar Fysiologie aan de Universiteit van Sevilla.

AFRIKA

Kenia pakt het hoge aantal moedersterftes aan door moderne voorbehoedsmiddelen beschikbaar te maken voor vrouwen en gezinsplanning te bespreken. Experts wijzen op het belang om ook de morele leiders van achtergestelde gemeenschappen mee te krijgen om mythes en misvattingen over anticonceptie de wereld uit te helpen.

VROUWENRECHTEN

Extreme hitte in India treft vrouwen het hardst. Niet alleen omdat ze vatbaarder zijn voor ziekte of vanwege hun sociale status: ook omdat hogere temperaturen leiden tot meer gevallen van familiaal geweld. Maar dat laatste blijft grotendeels buiten de discussie over klimaatopwarming.

SIERRA LEONE

Sierra Leone heeft een officieel verbod op kindhuwelijken goedgekeurd. Eerder deze week zette president Julius Maada Bio zijn handtekening onder het wetsvoorstel dat een einde moet maken aan een praktijk die nog vaak voorkomt in het land.

WATER

Tegen 2050 zullen vrouwen in ontwikkelingslanden gemiddeld een derde meer tijd verliezen aan water halen, blijkt uit een studie in Nature. In sommige delen van Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië kan die tijd zelfs verdubbelen.

GEORGIË

Een wetsvoorstel door de regeringspartij in Georgië maakt mensen uit de Lgbtq+-gemeenschap bijzonder zenuwachtig. “Als deze wetgeving wordt aangenomen, kunnen Lgbtq+-mensen hier gewoon niet meer wonen.”

ECONOMIE

Wereldwijd stoppen 250 miljoen meisjes en jongens vroegtijdig met school of hebben ze geen toegang tot onderwijs, blijkt uit cijfers van de Unesco. Dat kost de wereldeconomie zo’n 10.000 miljard dollar per jaar.

GENDERGELIJKHEID

Binnen 134 jaar zijn mannen en vrouwen evenredig vertegenwoordigd in het maatschappelijke leven en is er ook op veel andere domeinen gelijkheid bereikt. Dat stelt het Global Gender Gap Report 2024. Dat we de kloof afgelopen jaar weer een beetje meer hebben gedicht is een lichtpunt.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo