Vandaag (dinsdag) is het Wereld Anticonceptiedag, een dag gewijd aan het belang van toegang tot anticonceptie. Artsen Zonder Grenzen benadrukt dat anticonceptie niet alleen het aantal onveilige abortussen vermindert, maar ook aanzienlijk bijdraagt aan de gezondheid van vrouwen, meisjes en kinderen wereldwijd.
Op een belangrijke top in New Delhi zullen wereldleiders de komende dagen proberen om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de VN uit het slop te trekken. De bestrijding van problemen zoals honger en armoede werd de voorbije jaren namelijk overschaduwd door zaken zoals de pandemie en economische tegenwind.
Of het nu gaat om de strijd tegen honger, armoede en ziekte of de toegang tot schoon water en energie: de klimaatverandering en extreem weer halen de hele ontwikkelingsagenda overhoop. Dat blijkt uit een gezamenlijk rapport van achttien VN-instellingen en agentschappen.
Vrouwen in conflictgebieden in Afrika lopen tot zeven keer meer kans op ernstige complicaties na een abortus. Dat blijkt uit cijfers van Artsen Zonder Grenzen.
Hoewel China het éénkindbeleid al jaren geleden heeft afgevoerd, heerst er in de Chinese maatschappij nog een sterke voorkeur voor zonen. Als gevolg daarvan worden jonge vrouwen vaak uitgebuit en misbruikt binnen hun eigen gezin of schoonfamilie, schrijft Chih-Ling Liu, docent Marketing aan de Universiteit van Lancaster die onderzoek deed naar het thema.
In Oeganda zijn twee mannen voor het eerst aangeklaagd op basis van de controversiële anti-homowet die het land onlangs goedkeurde. Hun aanklacht luidt “verzwarende homoseksualiteit”, een misdrijf waar de doodstraf op staat.
Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez heeft samen met Belgische humanitaire ngo's een nieuw financieel kader overeengekomen voor de komende twee jaar. De ontwikkelingssamenwerking van ons land zal zich focussen op vergeten crisissen en de bescherming van vrouwen en kinderen.
Een op de drie vrouwen in een laag- of middeninkomensland gebruikt vandaag anticonceptie. Steeds meer vrouwen lijken gezinsplanning dus te omarmen. Bij Afrikaanse vrouwen is er zelfs sprake van een toename van 66 procent op tien jaar tijd.
De kleinschalige veehouderij is van levensbelang voor miljoenen gezinnen in ontwikkelingslanden, maar dreigt verdrongen te worden door de industrialisatie van de sector in meer welvarende landen. Veearts Enrique Hernández Pando pleit voor het gelijk maken van het speelveld door het verbeteren van de toegang tot vaccins en opleidingen voor kleine boeren in het Zuiden.
Zwangerschappen onder meisjes en adolescenten komen steeds vaker voor in Centraal-Amerika. Wetgeving om ze te voorkomen is vaak dode letter - als ze al bestaat - en overheden worden beïnvloed door conservatieve groepen die seksuele voorlichting op scholen willen verhinderen.