Nieuwsagentschap

Voortgang in strijd tegen clustermunitie overschaduwd door oorlog in Oekraïne

CONFLICT
Alle nieuws

Meer nieuws

OEKRAÏNE

Voor kinderen in Oekraïne wordt deze winter wellicht de zwaarste sinds het uitbreken van de oorlog, bijna drie jaar geleden. Niet alleen wordt er veel koude voorspeld, maar veel huizen en gezondheidsinstellingen zijn zwaar beschadigd en stroomuitval dreigt.

BIODIVERSITEIT

Bijna veertig jaar geleden werd de wereld opgeschrikt door de kernramp in Tsjernobyl, maar inmiddels is de 'dode zone' rond het gebied, door de afwezigheid van de mens, uitgegroeid tot het grootste natuurreservaat in Europa. Biologen Germán Orizaola en Pablo Burraco bestudeerden er de kikkers en zagen dat de huidige straling geen impact heeft op hun gezondheid noch levensduur.

POLITIEK

Een tweede termijn van Donald Trump, die het goed lijkt te vinden met Vladimir Poetin, klinkt als slecht nieuws voor Oekraïne. Maar daar is Tatsiana Kulakevich, hoogleraar aan de Universiteit van Florida South, niet van overtuigd. “Zijn beleid kan Rusland zelfs de duimschroeven aandraaien.”

RUSLAND

De verbluffende verliezen van de Russische vloot in de strijd met Oekraïne hebben verstrekkende gevolgen, schrijft Colin Flint, hoogleraar Politieke Wetenschappen aan de Utah State University. Rusland moet de internationale ambities bijstellen, en zal moeten vertrouwen op de hulp van de Chinese marine om economische belangen veilig te stellen.

PLASTIC

Chinese wetenschappers hebben een filter ontwikkeld op basis van katoen en het rugschild van inktvissen, die tot 99,9 procent van microplastics uit water zuivert. Ze hopen dat het concept kan worden opgeschaald voor gebruik in de realiteit.

PFAS

Zes op de tien rivieren in Europa overschrijden de drempel voor PFOS-vervuiling. Dat blijkt uit cijfers van het Europese Milieuagentschap (EEA).

VOEDING

Het is steeds duidelijker dat vlees en zuivel vervangen essentieel is om te vermijden dat de klimaatverandering ontspoort. Maar waardoor moeten we ze dan vervangen? Peulvruchten zijn de allround-kampioen, schrijft Marco Springmann, onderzoeker aan de Universiteit van Oxford, die de alternatieven onderzocht. Ze presteren goed op voedingswaarde, gezondheid, milieu én kostprijs.

KLIMAAT

Ruim driekwart van het aardoppervlak is tussen 1990 en 2020 structureel droger geworden. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van het VN-Verdrag tegen Woestijnvorming (UNCCD).

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo