Nieuwsagentschap

Litouwen wil uit Verdrag inzake Clustermunitie: “gevaarlijk precedent”

LITOUWEN
Alle nieuws

Meer nieuws

EUROPA

Polen, Litouwen, Letland en Estland kondigen aan dat ze zich willen terugtrekken uit het Verdrag tegen antipersoonsmijnen. “Een schrijnende minachting voor menselijk lijden”, zegt Handicap International.

OEKRAÏNE

De Russische invasie van Oekraïne en de vlucht van miljoenen inwoners zullen op lange termijn een aanzienlijke impact hebben op de bevolkingsstructuur van het land. Oostenrijks onderzoek voorspelt een bevolkingskrimp van 21 tot 31 procent tegen 2052.

NAVO

Een tweede termijn voor Trump is nog lang niet zeker, maar NAVO-lidstaten nemen wel hun defensie onder de loep en kijken hoe ze de alliantie Trump-bestendig kunnen maken. Natasha Lindstaedt, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de University of Essex, weegt de opties af.

OORLOG IN OEKRAÏNE

Litouwen en andere Oost-Europese lidstaten bepalen niet vaak de politieke agenda in Europa. Tijd om daar verandering in te brengen? “Litouwen waarschuwt al sinds 2008 dat Rusland Oekraïne wil innemen”, zegt Viktoriia Lapa, expert Internationaal Recht aan het Institute for European Policymaking.

PROTESTEN VS

Tijdens de protesten in LA en verschillende andere grote Amerikaanse steden viel op dat heel wat manifestanten een bordje ophielden waarop 'no kings!' te lezen viel. Wat zit er achter de Amerikaanse aversie tegen koningen - een eigenschap die ze delen met de oude Romeinen?

KLIMAAT

Ingrijpende klimaatmaatregelen genieten wereldwijd veel meer steun onder de bevolking dan gedacht, en die steun blijkt robuust, stelt een studie in Nature. Respondenten in rijke landen zijn bereid financieel bij te dragen aan klimaatbescherming in arme landen.

BRICS

De plannen om een spoorlijn aan te leggen die Zuid-Amerika van oost naar west doorsnijdt worden steeds concreter nu China mee geld op tafel legt. Dat blijkt uit een aankondiging van de Braziliaanse regering.

POLITIEK

Er is veel te doen geweest over de luxejet die Donald Trump kreeg van Qatar tijdens zijn reis naar de Golfstaten. Maar de essentie van de reis is de innige relatie tussen de VS en de oliestaten die al decennia lang wordt uitgediept, schrijft Adam Hanieh, hoogleraar Politieke Economie aan de Universiteit van Exeter.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo