Nieuwsagentschap

Litouwen wil uit Verdrag inzake Clustermunitie: “gevaarlijk precedent”

LITOUWEN
Alle nieuws

Meer nieuws

OEKRAÏNE

De Russische invasie van Oekraïne en de vlucht van miljoenen inwoners zullen op lange termijn een aanzienlijke impact hebben op de bevolkingsstructuur van het land. Oostenrijks onderzoek voorspelt een bevolkingskrimp van 21 tot 31 procent tegen 2052.

NAVO

Een tweede termijn voor Trump is nog lang niet zeker, maar NAVO-lidstaten nemen wel hun defensie onder de loep en kijken hoe ze de alliantie Trump-bestendig kunnen maken. Natasha Lindstaedt, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de University of Essex, weegt de opties af.

OORLOG IN OEKRAÏNE

Litouwen en andere Oost-Europese lidstaten bepalen niet vaak de politieke agenda in Europa. Tijd om daar verandering in te brengen? “Litouwen waarschuwt al sinds 2008 dat Rusland Oekraïne wil innemen”, zegt Viktoriia Lapa, expert Internationaal Recht aan het Institute for European Policymaking.

GEZONDHEID

Uit een nieuw WHO-rapport blijkt dat de wereld niet op schema ligt om de doelstelling te behalen om de zoutinname tegen 2025 drastisch te verminderen. Slechts 3 procent van de wereldbevolking wordt beschermd door beleid dat de zoutinname tot een gezond niveau kan terugbrengen.

MEDIA

Organisaties als 11.11.11, Chirojeugd Vlaanderen en Oxfam verlaten X, het voormalige Twitter. Ze volgen daarmee het voorbeeld van verschillende media en politici.
 

AI

Politici vervangen door AI, zou ons dat sneller aan een regering kunnen helpen of op wereldschaal oplossingen voorschotelen waar leiders tekort schieten? Filosoof Ted Lechterman ziet kansen, maar ook valkuilen. “De mogelijkheden van AI dwingen ons om op zijn minst na te denken over de waarde van menselijke deelname aan politiek.”

EU/VS

Veel wereldburgers zijn behoorlijk optimistisch over de terugkeer van Donald Trump, met name voor vrede in Oekraïne en het Midden-Oosten en de relatie met China. Een peiling in 24 landen toont tegelijk dat de traditionele Amerikaanse bondgenoten veel nerveuzer zijn.

CONFLICT

De Verenigde Staten en westerse bondgenoten schonken samen al 260 miljard dollar aan hulp, voornamelijk wapens en militaire bijstand, aan Oekraïne sinds de Russische inval in februari 2022. Aan het eind van het jaar staken ze nog een tandje bij, en daar is de verkiezing van Trump niet vreemd aan.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo