Er lopen verschillende breuklijnen over de grenzen van de Zuidoost-Aziatische landen die ooit samen het Franse Indochine vormden. Vandaag vallen echter vooral de bekoelde relaties tussen Cambodja en Vietnam op, tegen een achtergrond van geopolitieke touwtjes die China stevig in handen houdt.
“Ik denk niet dat iedereen in deze sector per definitie wil uitbuiten, dat is flauwekul, maar het is het systeem dat ervoor zorgt dat er rare dingen gebeuren”. De Nederlandse manager van Pactics in Cambodja bokst al twintig jaar tegen het dictaat van de grote merken en wil met het eigen bedrijf beter doen dan de gemiddelde 'sweatshop'.
In Cambodja is de opgepakte onderzoeksjournalist Mech Dara (36) op borgtocht vrijgelaten. Sinds begin deze maand zat hij in voorhechtenis omdat hij in online berichten zou hebben aangezet tot “sociale onrust”. Zijn arrestatie lokte in binnen- en buitenland hevige reacties uit over vrije meningsuiting in Cambodja.
India en Pakistan zijn vrij verklaard van trachoom. Dat is een opsteker voor samen meer dan 1,6 miljard mensen, want de besmettelijke aandoening kan ernstig oogletsel en blindheid veroorzaken. “De wereld is weer een stap dichter bij de uitroeiing van deze ziekte”, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Vorig jaar braken de temperaturen op aarde alle records, maar ook de opwarming van de oceaan, zelfs de diepere waterlagen, warmen jaar na jaar op. Dat blijkt uit nieuw internationaal onderzoek.
De laatste update van de Rode Lijst met bedreigde diersoorten komt met een kras cijfer: maar liefst een kwart van de vissen, zoetwaterschaaldieren en waterinsecten zoals libellen is met uitsterven bedreigd. “Gebruik deze studie om je waterbeheer te bepalen”, vragen de auteurs aan de industrie.
Platformen die een abonnement op kleding aanbieden, zoals Netflix dat doet voor films, zijn aan een opmars bezig. Het lijkt ecologischer, omdat elk kledingstuk verschillende dragers blij kan maken. Maar er zijn ook ongewenste effecten, schrijven wetenschappers Joëlle Vanhamme en Valerie Swaen.
Ook ten tijde van de Romeinen kreunde Europa al onder industriële vervuiling, blijkt uit nieuw onderzoek. De loodvervuiling was zelfs groot genoeg om de intelligentie van de hele Europese bevolking te laten dalen.