Nieuwsagentschap

Shell betrokken bij alweer een olielek in Nigeria

MILIEU
Alle nieuws

Meer nieuws

MALARIA

Afrikaanse ministers van Volksgezondheid hebben een gezamenlijke verklaring ondertekend waarin ze beloven om actie te ondernemen zodat malaria niet langer dodelijke slachtoffers maakt. Vandaag valt 95 procent van de malariadoden nog steeds op het Afrikaanse continent.

PANDEMIE

Een groep Afrikaanse wetenschappers is het niet eens met de manier waarop de wereld zich klaarmaakt voor de volgende pandemie: ze hekelen dat er weinig begrip is voor Afrikaanse noden en wensen en er wereldwijde maatregelen worden voorgesteld die vooral Westerse landen vooruit helpen.

ECOWAS

De lidstaten van Ecowas hebben dit weekend besloten om een groot deel van de sancties tegen Niger, Guinee en Mali op te heffen. Het West-Afrikaanse regionale samenwerkingsverband wil de banden met de drie militaire regimes opnieuw aanhalen na een periode van crisis.

 

GEZONDHEID

Wereldwijd sterft elke veertig seconden een baby aan de gevolgen van vroeggeboorte, vooral in arme landen. Nochtans kunnen vijf eenvoudige ingrepen vaak levens redden, schrijven Andrew Shennan en Megan Hall, gynaecologen aan het King’s College London.

DIERENWELZIJN

Actievoerders hebben een rechtszaak opgestart tegen de Europese Commissie vanwege het niet nakomen van de belofte om werk te maken van een stelselmatige afbouw van dieren in kooien en een uiteindelijk verbod op de praktijk.

KLIMAAT

Een boer uit Henegouwen daagt TotalEnergies voor de rechter vanwege de impact van het bedrijf op de klimaatcrisis. Extreme weersomstandigheden hebben zijn boerderij aanzienlijke schade berokkend, zegt hij. Het is de eerste klimaatzaak tegen een multinational in België.

CYPRUS

Na jaren van verbetering is de illegale vangst van trekvogels op Cyprus door de georganiseerde misdaad opnieuw sterk toegenomen. Voorbije herfst zijn 435.000 trekvogels gedood - 90.000 meer dan het jaar ervoor, en dat heeft gevolgen voor heel Europa.

BESCHERMDE DIERSOORTEN

De rechtbank van Oudenaarde heeft een man veroordeeld die meer dan honderd beschermde diersoorten in huis had. Naast een boete en gevangenisstraf moet de man ook een “natuurschadevergoeding” betalen van 68.545 euro.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo