De wereldwijde toegang tot elektriciteit is er dit jaar licht op vooruitgegaan. Dat zeggen de voorlopige cijfers van het Internationaal Energieagentschap voor 2023. In landen als Bangladesh en Cambodja kunnen steeds meer mensen ’s avonds het licht aansteken.
Luchtvervuiling blijft een van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid ter wereld, blijkt uit nieuwe cijfers. De impact is sterk geconcentreerd in Azië en Afrika. Een gemiddelde inwoner van Delhi verliest er zelfs twaalf jaar van zijn of haar leven aan.
Dengue richt dit jaar een ravage aan in Bangladesh, zo waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie, met dit jaar al 327 sterfgevallen geteld. Ter vergelijking: in heel 2022 stierven er maar 281 mensen aan dengue in het land.
Hulporganisaties waarschuwen voor uitbraken van dengue in de nasleep van de vele overstromingen in heel Azië. Die creëren de perfecte broedplaatsen voor de mug die de ziekte overbrengt.
De snelle bevolkingsgroei zet de ontwikkelingsdoelen van Egypte onder druk. Gezinsplanning en de toegang tot onderwijs voor meisjes en vrouwen zijn de sleutel tot een duurzame oplossing, zeggen experten.
De zomercampage ‘Niet meppen, wel appen’ heeft anderhalf miljoen waarnemingen van insecten in Vlaanderen opgeleverd. “Een massa insecten, maar toch zien we bij veel soorten een achteruitgang”, concludeert Natuurpunt.
De befaamde toeristentaks van Bhutan staat onder druk. Langs de ene kant wil het land overtoerisme vermijden om schade aan de natuur te voorkomen en de culturele eigenheid te behouden. Tegelijk vragen lokale bedrijven om meer toeristen binnen te laten om de ontwikkeling van het land vooruit te helpen.
Hoewel China het éénkindbeleid al jaren geleden heeft afgevoerd, heerst er in de Chinese maatschappij nog een sterke voorkeur voor zonen. Als gevolg daarvan worden jonge vrouwen vaak uitgebuit en misbruikt binnen hun eigen gezin of schoonfamilie, schrijft Chih-Ling Liu, docent Marketing aan de Universiteit van Lancaster die onderzoek deed naar het thema.