Nieuwsagentschap

Nieuw kalfje biedt hoop én kopzorgen voor bedreigde neushoorn

BIODIVERSITEIT
Alle nieuws

Meer nieuws

INFECTIEZIEKTEN

Het aantal besmettingen met hepatitis B en C stijgt en leidt nu wereldwijd al tot 1,3 miljoen doden per jaar. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) trekt aan de alarmbel.

VOLKSGEZONDHEID

Om ziektes zoals dengue en zika in te dammen hebben verschillende steden in Latijns-Amerika besloten om vuur met vuur te bestrijden: ze zetten op grote schaal bijzondere muggen uit. Die zijn besmet met een bacterie die hun vermogen vermindert om ziektes over te brengen.

 

VERKIEZINGEN

Op Valentijn hebben ruim 200 miljoen Indonesiërs een date met de stembus. Huidig president Joko Widodo zwaait na tien jaar af, maar blijft vermoedelijk een rol spelen achter de schermen. Mensenrechtenorganisaties vrezen voor de toekomst van de democratie in het land.

MIGRATIE

Vorig jaar zijn minstens 569 Rohingya verdronken of verdwenen tijdens pogingen om te ontsnappen aan geweld en vervolging in Bangladesh en Myanmar. Dat is het hoogste aantal sinds 2014.

DIERENWERELD

Bonobo’s staan bekend als “de hippies onder de apen”: ze helpen ook apen die niet tot hun troep behoren, hebben seks voor het plezier en zouden vreedzamer zijn dan hun oorlogszuchtige verwant, de chimpansee. Nieuw onderzoek wijst nu uit dat deze bedreigde mensaap een pak agressiever is dan eerder gedacht.

BIJEN

Honingbijen krijgen tijdens hun zoektocht naar nectar niet te maken met één enkel pesticide of virus, maar met een complexe mix gevaren, blijkt uit nieuw onderzoek. Veel van die gevaren hebben ook nog eens invloed op elkaar.

KLIMAATVERANDERING

Toendra’s ondergaan veranderingen door de opwarming van de aarde. De mos- en grasrijke gebieden zijn traditioneel een belangrijke koolstofput, maar ze veranderen stilaan in een bron van CO2-uitstoot, waarschuwt nieuw onderzoek in Nature.

OCEANEN

Vorig jaar sloeg een piek in de oceaantemperaturen wetenschappers overal ter wereld met verstomming. Wat zijn de oorzaken van die plotse stijging en wat zijn de gevolgen? Zes Australische oceaan- en klimaatwetenschappers lijsten op wat we nu al weten.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo