Niet-fossiele energie was vorig jaar goed voor meer dan 40 procent van de wereldwijde stroomproductie. Vooral zonne-energie breekt alle records: de productie uit zon is verdubbeld in amper drie jaar tijd.
De Amerikaanse importtarieven zullen de opmars van hernieuwbare energie in de VS hinderen, maar kunnen wereldwijd weinig roet in het eten gooien. Dat stelt klimaatorganisatie 350.org na een eerste analyse.
De tarieven van Amerikaans president Donald Trump zullen iedereen schaden, zegt Lisa Toohey, hoogleraar Rechten aan de universiteit van New South Wales in Sydney. “Niet alleen Cambodjaanse fabrieken zullen dit voelen, ook elke online shopper is vandaag in een nieuwe wereld wakker geworden.”
Na jaren van dalingen stijgt zelfs in industrielanden de vraag naar energie. De wereld heeft vooral nood aan elektriciteit, en om die te produceren gebruiken we ook meer gas, steenkool en kernenergie.
Een steekproef van wijnen uit tien Europese landen toont opvallend hoge concentraties van trifluorazijnzuur (TFA), een PFAS-variant. De enige geteste Vlaamse wijn bevat zelfs de op een na hoogste concentratie.
De enorme vernieling door overstromingen in de Congolese hoofdstad Kinshasa zal nog vaker voorvallen, waarschuwen wetenschappers. De recente stortbuiten hebben wegen ontoegankelijk gemaakt, huizen meegesleurd en aan minstens 33 mensen het leven gekost.
Na wind- en zonne-energie krijgen we misschien ook wel ‘regenenergie’. Wetenschappers in Singapore hebben een systeem ontwikkeld dat stroom genereert als het regent.
Britse wetenschappers hebben op verschillende momenten chimpansees kunnen filmen die een alcoholhoudende vrucht delen. Het suggereert dat de traditie van een feestje bouwen al ouder is dan de mens zelf.