Er is dringend behoefte aan betere samenwerking om de gevolgen van de klimaatcrisis op drie belangrijke rivieren in Zuid-Azië te temperen, zeggen experten. De Brahmaputra, de Indus en de Ganges bieden voedsel en water aan bijna een miljard mensen, in sommige van de meest kwetsbare gemeenschappen in Azië.
Op een VN-top rond natuurbehoud zijn zo’n dertig landen overeengekomen om de doorgang van trekvogels over hun grondgebied te beschermen.
In het Zuid-Aziatische land Bhutan zijn bij een telling 134 sneeuwluipaarden waargenomen. Dat zijn er 40 procent meer dan in 2016, met dank aan beschermingsmaatregelen van de overheid en milieuorganisaties.
De befaamde toeristentaks van Bhutan staat onder druk. Langs de ene kant wil het land overtoerisme vermijden om schade aan de natuur te voorkomen en de culturele eigenheid te behouden. Tegelijk vragen lokale bedrijven om meer toeristen binnen te laten om de ontwikkeling van het land vooruit te helpen.
In de komende dertig jaar zullen Fiji, Kiribati en andere eilanden in de Stille Oceaan te maken krijgen met een zeespiegelstijging van minstens 15 centimeter. Een team van NASA is formeel: deze stijging zal plaatsvinden ongeacht of we de uitstoot van broeikasgassen nog kunnen beperken in de komende jaren.
Niet alleen de klimaatverandering, maar vooral stikstof verandert de samenstelling van Europese bossen. Door stikstofvervuiling schuiven planten namelijk meer op naar het westen.
Wetenschappers waarschuwen voor een "kritische en onvoorspelbare nieuwe fase van de klimaatcrisis”. Van de 35 ‘vitale functies van de planeet’ die de groep bestudeert, hebben vorig jaar 25 nieuwe records bereikt.
In Latijns-Amerika zijn al meer dan 11,7 miljoen gevallen van dengue gerapporteerd - een nieuwe record.