Nieuwsagentschap

Getouwtrek om water in Centraal-Azië

Waterconflicten
Alle nieuws

Meer nieuws

CENTRAAL-AZIË

De armoedebestrijding in Centraal-Azië maakte de afgelopen jaren sterke vorderingen. Covid bracht stilstand maar de regio krabbelde snel weer rechtop. Experts kijken echter wel met argusogen naar de impact van de economische vertraging en de stijgende voedselprijzen op de regio.

GENDERGERELATEERD GEWELD

Geweld tegen vrouwen is een wereldwijd probleem en ook in ons land komt het voor. De coronapandemie heeft vrouwen extra blootgesteld aan agressie en seksuele intimidatie, blijkt uit een VN-rapport naar aanleiding van de ‘Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen’.

INTERNET

Vorig jaar hebben net geen dertig landen samen minstens 155 keer de toegang tot het internet afgesloten of beperkt. Het belette miljoenen mensen om te werken, te studeren of te communiceren.

DROOGTE

Het smeltwater uit de gletsjers in het Aziatische hooggebergte levert water voor zo’n 221 miljoen mensen. Maar die watervoorraad is snel aan het krimpen, blijkt uit een Brits onderzoek. In enkele decennia al komt daardoor een essentiële buffer tegen droogte in gevaar.

ISRAEL-PALESTINA

Het aantal aanvallen op de gezondheidszorg in Gaza is hoger dan in enig ander recent conflict wereldwijd. Sinds het begin van de oorlog zijn er elke maand gemiddeld 73 aanvallen per maand, blijkt uit cijfers van de WHO.

CONFLICT

Armenië heeft er vrijdag mee ingestemd om vier dorpen “terug te geven” aan aartsvijand Azerbeidzjan, dat meldt de Armeense staatsmedia. Een woordvoerder van het Azerbeidzjaanse ministerie van Buitenlandse Zaken omschreef de gebeurtenis als “historisch”.

 

ISRAEL-PALESTINA

Israëlische troepen hebben veertien Palestijnen gedood tijdens een twee dagen durende inval in een vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever. Bulldozers werden ingeschakeld om huizen, winkels en civiele infrastructuur te vernietigen.

MIDDEN-OOSTEN

De decennialange schaduwoorlog tussen Iran en Israël escaleert, met het Israëlische bombardement van de Iraanse ambassade in Syrië en een directe aanval op Israëlisch grondgebied als Iraanse reactie. Veiligheidsexpert Javed Ali van de Universiteit van Michigan, schat het risico op een open oorlog tussen beide landen in.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo