Nieuwsagentschap

232

ECONOMIE

Hongkong, Singapore en Osaka zijn de duurste steden ter wereld. Maar onderzoekers zeggen dat het coronavirus een impact kan hebben op de rangschikking. 

DROOGTE

Het smeltwater uit de gletsjers in het Aziatische hooggebergte levert water voor zo’n 221 miljoen mensen. Maar die watervoorraad is snel aan het krimpen, blijkt uit een Brits onderzoek. In enkele decennia al komt daardoor een essentiële buffer tegen droogte in gevaar.

DEMOCRATISERING

Studenten uit voormalige Sovjetlanden versnellen de democratisering in hun thuisland als ze in het buitenland hebben gestudeerd. Dat buitenland is met name Europa en de VS en gaat veel minder op voor Rusland, zegt professor vergelijkende onderwijsstudies Maia Chankseliani van Oxford University.

MEDIA

In Oezbekistan is de ruimte voor debat en kritische berichtgeving iets groter is geworden, maar journalisten hebben nog steeds te maken met censuur en politiek gemotiveerde vervolging, constateert mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

RUSLAND/OEZBEKISTAN

Nieuwe Russische wetgeving maakt het voor Oezbeken die Russisch spreken mogelijk Russisch staatsburger te worden. Te zien aan de lange rij voor de Russische ambassade in Tasjkent, overwegen veel van hen nu te emigreren naar Rusland.

MILIEU

Het Aralmeer, een van de beruchtste door de mens veroorzaakte ecologische rampen, is steeds meer in trek bij toeristen, zeggen plaatselijke touroperators. Ze willen zien wat nog over is van het krimpende meer, dat vergiftigd werd met pesticiden en ander chemisch afval.

OEZBEKISTAN

Leerlingen van middelbare scholen in Oezbekistan kunnen in hun vrije tijd in internetcafés bezoek verwachten van hun schooldocenten. Die hebben de opdracht te controleren of de leerlingen in aanraking komen met "subversieve" ideeën op internet.

OEZBEKISTAN

Oezbekistan zit op een tijdbom als het gaat om de verspreiding van hiv en aids. De autoriteiten beweren dat het aantal nieuwe gevallen afneemt, maar onafhankelijke experts stellen dat er gerommeld wordt met de cijfers.

MILIEU

Het verhaal van het Aralmeer is er een van twee meren geworden. Voor het ene meer lijkt een happy ending mogelijk, voor het andere is beterschap verder af dan ooit.

OEZBEKISTAN

Het regime in Oezbekistan negeert boycots en internationale veroordelingen en zet ook dit jaar weer honderdduizenden kinderen in bij de katoenoogst. "Het land verandert elk najaar in een stalinistisch werkkamp", zegt Nadejda Atayeva, een activist die werkt voor de Vereniging voor Mensenrechten in Centraal-Azië.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo