De afgelopen 10 jaar zijn naar schatting 3500 kinderen omgekomen of verdwenen tijdens een poging om via de centrale Middellandse Zee naar Italië over te steken. Dat blijkt uit de laatste schattingen van Unicef.
Extreem weer heeft in 2024 meer dan 240 miljoen studenten minstens tijdelijk zonder onderwijs gezet. Hittegolven, cyclonen en overstromingen troffen kinderen op alle continenten.
Plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel zijn niet alleen goed voor milieu en klimaat, maar ook voor het microbioom in de darmen, blijkt uit onderzoek in Nature. Zelfs kleine verschuivingen kunnen al een impact hebben.
Lang gekoesterde interpretaties over slachtoffers op basis van hoe ze werden gevonden in Pompeï mogen de prullenmand in. Nieuw DNA-onderzoek onthult onverwachte zaken over gender en verwantschap. En het toont hoeveel inwoners van de stad migranten waren uit het oosten van de Middellandse Zee.
Stikstofvervuiling heeft niet alleen gevolgen voor het milieu, maar kan ook onze gezondheid rechtstreeks beïnvloeden. Een teveel aan stikstof doet graslanden tot zes keer meer stuifmeel produceren, en dat is ook nog eens krachtiger, blijkt uit onderzoek van KU Leuven en Sciensano.
Wereldwijd dringt steeds meer zout zeewater binnen in rivieren. Gebieden met veel droogte en lage rivierstanden zullen de komende decennia steeds zouter worden, stelt nieuw onderzoek in Nature.
Van een brommende vlieg zien we misschien niet meteen het nut in, maar we onderschatten de dieren, blijkt uit Brits onderzoek. Veel soorten vliegen migreren over grote afstanden, en spelen zo een cruciale rol voor mens en natuur.
In de Vlaamse Opvangcentra voor Vogels en Wilde Dieren zijn vorig jaar 38.063 wilde dieren binnengebracht. Egels staat met stip op nummer één.