Nieuwsagentschap

België

MENSENRECHTEN

Dinsdag lieten academici van Brusselse universiteiten en activisten van Amnesty International zich opsluiten in een kooi aan de Egyptische ambassade in Brussel. Met de actie willen ze aandacht vragen voor student Ahmed Samir Santawy, die al 16 maanden in een Egyptische cel zit voor berichten op sociale media.

PLASTICVERVUILING

De grote Belgische banken pompen samen meer dan 3 miljard euro in de plasticindustrie, stelt een rapport van FairFin. Daardoor zwengelen ze de productie verder aan, terwijl die zware gevolgen heeft voor milieu en klimaat.

PERSVRIJHEID

De persvrijheid in Europa ligt onder vuur. De Raad van Europa waarschuwt dat de onafhankelijkheid van zowel private als publieke media-organisaties wordt uitgehold en dat journalisten steeds vaker geconfronteerd worden met geweld en intimiderende rechtszaken.

BOSSEN

Een audit van de Congolese overheid toont aan dat er miljoenenfraude gepleegd is bij de houtkap van het Congolese regenwoud. Onder meer zes voormalige ministers waren betrokken bij het uitgeven van illegale kapvergunningen en geldverduistering. 

OORLOG OEKRAINE

Een groep van ruim twintig ngo’s roept de EU-landen op om de beloftes na te komen die ze hebben gedaan op het gebied van de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. 

ENERGIETRANSITIE

ING gaat geen leningen meer uitschrijven voor de ontwikkeling van nieuwe olie- of gasvelden. Tegelijk kondigt de Nederlandse bank extra investeringen aan in wind- en zonne-energie.

DUURZAAMHEID FINANCIËLE SECTOR

Banken die actief zijn in België doen te weinig om schadelijke investeringen uit hun portfolio te bannen. Hoewel enkele kleine spelers een voortrekkersrol spelen op vlak van maatschappelijk verantwoord beleggen, blijven de grootbanken rommelen in de marge. Dat blijkt uit een analyse van bankenwaakhond Fairfin.

VROUWENRECHTEN

De Franse Assemblée Nationale heeft woensdag een wetswijziging goedgekeurd waardoor abortus mogelijk is tot 14 weken zwangerschap in plaats van 12. Het is de eerste keer in 21 jaar dat de termijn verlengd wordt in Frankrijk. 

KLIMAAT

De klimaatimpact van reclames voor auto’s en vliegtuigreizen in de Europese Unie is vergelijkbaar met de totale uitstoot van België, stelt een studie door Greenpeace en het New Weather Institute. De organisaties pleiten voor een Europees verbod zoals dat bestaat voor tabaksreclame.

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Vlaanderen heeft de handen in elkaar geslagen met de Organisatie voor Industriële Ontwikkeling van de Verenigde Naties om de economie van Zuid-Afrika groener en veerkrachtiger te maken.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo