Superrijken in Europa nemen 140 keer per jaar het vliegtuig en hun luxejachten stoten jaarlijks evenveel CO2 uit als een gewone Europeaan in 585 jaar tijd. Dat zegt Oxfam in een nieuw rapport.
De Europese speelgoedsector trekt aan de alarmbel over producten die online verkocht worden van buiten de EU. Uit steekproeven blijkt dat 80 procent van het gekochte speelgoed niet voldoet aan de EU-veiligheidsnormen.
Zeven van de meest voorkomende Europese boomsoorten hebben hun genetische diversiteit in het verleden kunnen beschermen tegen grote milieucrises. Dat is hoopgevend nieuws in het licht van de klimaatverandering, zeggen Zweedse en Finse experten.
Een belasting die stijgt met het aantal vluchten dat je per jaar neemt, kan de uitstoot sterk verminderen en de gewone burger toch buiten schot laten. Dat zeggen verschillende ngo’s op basis van onderzoek door milieuadviesbureau CE Delft.
In experimenteel opgezette koraalriffen waarop stressoren worden losgelaten, blijken toch geen rampscenario’s plaats te vinden, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Hawaï. “Koralen houden stand als gemeenschap, al is dat wel in een aangepaste vorm.”
Alcohol komt veel meer voor in ecosystemen dan tot nog toe werd aangenomen, voeren ecologen aan. Veel fruit- en nectaretende dieren komen ermee in aanraking, en kunnen daar ook voordeel uit halen.
2024 zal vrijwel zeker worden uitgeroepen tot het warmste jaar sinds het begin van de metingen en wordt ook voor het eerst anderhalve graad Celsius warmer dan gemiddeld. Dat zegt het Europees Centrum voor Weersvoorspellingen C3S.
Een relatief kleine vermindering van de vleesproductie in rijkere landen kan grote gevolgen hebben voor het klimaat, als bossen in de plaats komen. “Een win-winscenario voor zowel het klimaat als de voedselproductie”, concludeert nieuw onderzoek.