Nieuwsagentschap

Vette kluif voor Israël moet vredesproces vlot trekken

MIDDEN-OOSTEN/VS
Alle nieuws

Meer nieuws

KLIMAATTOP

VN-klimaatbaas Simon Stiell hoopt dat de volgende klimaattoppen het met veel minder bezoekers kunnen stellen. De laatste top in Dubai was een recordeditie met bijna 84.000 deelnemers.

SOEDAN

De Soedanese strijdkrachten hebben de voorbij maanden steeds vaker het onderspit moeten delven tegen de Rapid Support Forces. Dat is voor een deel het gevolg van enkele politieke misrekeningen van de voorbije jaren, schrijft Harry Verhoeven, onderzoeker aan het Center on Global Energy Policy van Columbia University.

KLIMAATTOP DUBAI

Rusland is geslaagd in zijn opzet om “overgangsbrandstoffen” - lees aardgas - op te nemen in het slotakkoord van de VN-klimaatconferentie in Dubai. Dat kwam onder meer door de flexibele houding van de EU en de afwezigheid van kleine eilandstaten.

KLIMAATTOP DUBAI

Bijna tweehonderd landen hebben woensdagochtend na nachtelijke vergaderingen de slottekst van de VN-klimaattop in Dubai goedgekeurd, zonder harde belofte over de uitfasering van olie, aardgas en steenkool. De reacties die we sprokkelden bij delegatieleden lopen uiteen: van “historische koersverandering” tot “ronduit teleurstellend”.

POLITIEGEWELD

Een grootschalig nieuw onderzoeksproject en bijbehorende website wil het gebruik van dodelijk geweld door politieagenten over de hele wereld in kaart brengen. Volgens de ontwikkelaars, onder wie wetenschappers van de UGent en de Universiteit van Groningen, is dat nodig om de rechtsstaat te beschermen.

SOEDAN

De aanhoudende chaos in Soedan maakt het land aanlokkelijk voor een terugkeer van Al Qaeda. De burgeroorlog in het land krijgt weinig aandacht, maar het Westen let maar beter op om een herhaling van de geschiedenis te voorkomen, zegt expert Terrorismebestrijding Sara Harmouch.

TRANSITIE

In Brazilië komen openbare en gemeenschappelijke gronden steeds meer in handen van grote internationale bedrijven. Dat gebeurt door middel van grootschalige privatisering van grond voor hernieuwbare energie-projecten, maar dan met slecht toezicht en een gebrek aan transparantie, stelt onderzoek in Nature.

EU

EU-lidstaten sluizen elk jaar tussen de 34 en 48 miljard euro aan Europese subsidies naar activiteiten die de natuur schaden, stelt het Wereldnatuurfonds. Landbouw is veruit de grootste slokop, naast visserij en wegenbouw.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo