Tussen 2013 en 2023 zijn in het Congobekken maar liefst 742 nieuwe planten- en diersoorten ontdekt. Dat blijkt uit een rapport van het Wereldnatuurfonds, dat werk samenbrengt van honderden wetenschappers.
Vier planten die door gorilla’s in Gabon worden gegeten en ook worden gebruikt door lokale traditionele genezers, blijken antibacteriële eigenschappen te bezitten.
Onderzoekers op Sumatra hebben beschreven hoe een wilde orang-oetan herhaaldelijk een verwonding behandelde met een geneeskrachtige plant. Die wordt door de lokale bevolking ook als pijnstiller gebruikt.
In bossen waar hout op verantwoorde wijze wordt geoogst leven veel meer grote bedreigde zoogdieren dan in bossen zonder certificering. Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Utrecht op initiatief van het Wereld Natuur Fonds (WWF).
Conservatieve kiezers in de VS hebben niet alleen een groter wantrouwen tegenover klimatologen en epidemiologen, maar tegenover alle wetenschappers. Dat blijkt uit onderzoek in Nature.
Steeds meer landen stellen hun steun aan het verbod op antipersoonsmijnen in vraag, waarschuwt het Rode Kruis op de Internationale Dag tegen Landmijnen. Handicap International start een petitie om de Belgische overheid aan te sporen zich sterker in te zetten voor de bescherming van burgers in conflictgebieden.
Overheden slagen er niet in om de verkeersveiligheid echt te verbeteren, zegt de European Transport Safety Council vandaag (maandag). Dat heeft veel te maken met onvolledige cijfers over het aantal slachtoffers op de weg en gebrekkige gegevens over de aard van de ongelukken.
Belgische banken investeren nog steeds miljarden in bedrijven die bijdragen aan grootschalige ontbossing. Dat blijkt uit het nieuwe onderzoeksrapport van FairFin en Bos+.