Nieuwsagentschap

Uitbraken van hondsdolheid gelinkt aan ontbossing

ONTBOSSING
Alle nieuws

Meer nieuws

ENERGIE

De wereldwijde investeringen in schone energie en infrastructuur zullen dit jaar afklokken op 2000 miljard dollar. Dat is ruim het dubbele van wat nog in fossiele projecten wordt geïnvesteerd, zegt het Internationaal Energieagentschap (IEA).

LANDBOUW

Landen in Zuidelijk Afrika moeten volop inzetten op ‘zoete sorghum’, schrijft Hamond Motsi, onderzoeker aan de Universiteit van Stellenbosch. Het Afrikaanse gewas kent een waaier aan toepassingen, en is vooral veel beter bestand tegen droogte dan conventionele gewassen als maïs of tarwe.

KLIMAAT

Plotse periodes van acute droogte nemen over heel de wereld toe, blijkt uit onderzoek van NASA. De zogenaamde ‘flitsdroogtes’ treffen vooral Zuid-Amerika en Zuidelijk Afrika, en worden aangezwengeld door de klimaatopwarming.

POLITIEGEWELD

Een grootschalig nieuw onderzoeksproject en bijbehorende website wil het gebruik van dodelijk geweld door politieagenten over de hele wereld in kaart brengen. Volgens de ontwikkelaars, onder wie wetenschappers van de UGent en de Universiteit van Groningen, is dat nodig om de rechtsstaat te beschermen.

GENDERGELIJKHEID

Binnen 134 jaar zijn mannen en vrouwen evenredig vertegenwoordigd in het maatschappelijke leven en is er ook op veel andere domeinen gelijkheid bereikt. Dat stelt het Global Gender Gap Report 2024. Dat we de kloof afgelopen jaar weer een beetje meer hebben gedicht is een lichtpunt.

INNOVATIE

Britse studenten hebben een manuele wasmachine ontworpen die binnenkort aan tienduizend gezinnen in ontwikkelingslanden geleverd wordt. De machine kan meisjes en vrouwen tot twintig uur werk per week uitsparen.

ENERGIE

Een wolkenkrabber van een kilometer hoog die meteen ook dienst doet als enorme batterij: het lijkt sciencefiction. Maar het architectenteam achter de iconische Burj Khalifa in Dubai heeft een samenwerking afgesloten met het Zwitserse Energy Vault die dit mogelijk willen maken.

G7

Amper 3 procent van het defensiebudget van de groep van zeven rijkste industrielanden (G7) is genoeg om honger de wereld uit te helpen. Dat zegt Oxfam in een nieuwe analyse.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo