Nieuwsagentschap

Rwanda en Ethiopië koplopers in strijd tegen kindersterfte

ONTWIKKELING
Alle nieuws

Meer nieuws

INFECTIEZIEKTEN

Het aantal besmettingen met hepatitis B en C stijgt en leidt nu wereldwijd al tot 1,3 miljoen doden per jaar. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) trekt aan de alarmbel.

SOEDAN

Een jaar nadat in Soedan een bloedige burgeroorlog uitbrak, ontvluchten nog steeds elke dag duizenden Soedanezen hun land, laat het VN-vluchtelingenagentschap weten. De gevechten tussen het regeringsleger en de milities van de Rapid Support Forces gaan intussen onverminderd door.

VN

Nairobi in Kenia - en niet Brussel, Bonn, of Genève - werd door de VN naar voren geschoven als de beste plek om het Santiago Netwerk te installeren, de organisatie die advies zal uitbrengen over verlies en schade als gevolg van klimaatverandering. Toch gaat Genève, de derde duurste stad ter wereld, met de eer lopen.

INTERNATIONALE VROUWENDAG

Wereldwijd leven nu meer dan 230 miljoen vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn van genitale verminking. Dat is een toename van 15 procent vergeleken met schattingen uit 2016, maar toch verliest de praktijk terrein, zegt Unicef.

AI

Artificiële intelligentie (AI) door je medisch dossier laten gaan om te zien of er een ongediagnosticeerde ziekte kan gedetecteerd worden: het klinkt misschien eng. Maar volgens Amerikaanse onderzoekers werkt het wel. “Hoe vroeger je een diagnose krijgt, hoe meer kans op overleven”, stellen ze.

MENSAPEN

Onderzoekers op Sumatra hebben beschreven hoe een wilde orang-oetan herhaaldelijk een verwonding behandelde met een geneeskrachtige plant. Die wordt door de lokale bevolking ook als pijnstiller gebruikt.

KLIMAAT

Vliegen is slecht voor het milieu, maar hoe groot de schade per land precies is, is bijzonder moeilijk te berekenen. Tenzij je er big data bij neemt, dachten Noorse wetenschappers.

GEZONDHEIDSZORG

Artsen Zonder Grenzen (AZG) heeft voor het eerst de gedetailleerde kosten van een individuele klinische studie gepubliceerd. De organisatie wil zo aantonen dat de kost voor de ontwikkeling van geneesmiddelen veel lager kan liggen dan wat de farma-industrie beweert.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo