De oorlog in Gaza schudt de Midden-Oostenstrategie van China flink dooreen. Peking kan zich steeds moeilijker gedragen als “de vriend van iedereen en de vijand van niemand” in de regio, schrijft Chinakenner Andrew Latham
Het einde van vijandelijkheden in de grotendeels vergeten burgeroorlog van Jemen lijkt nabij, maar hoe kan het gebroken land helen na zoveel jaar van bloedvergieten en ellende? Dat vragen experten Internationale politiek Leena Adel en Ben Rich van de Australische Curtin-Universiteit zich af.
Decennia van extreme droogte hebben bijgedragen aan het verval van een machtig pre-islamitisch koninkrijk op het Arabische schiereiland. Dat maakte de weg vrij voor de verspreiding van de islam in de regio, blijkt uit nieuw onderzoek.
In de Arabische wereld maakt de Amerikaanse app Clubhouse furore, omdat je er vrijuit kan praten over seks en andere taboes. Maar velen vrezen dat die digitale vrijheid snel ingeperkt zal worden door autoritaire regeringen in de regio.
Van kamikazetermieten is bekend dat oudere werksters zich laten ‘ontploffen’ wanneer de kolonie in gevaar is. Hoe dat werkt en wat die blauwe kristallen op hun rug precies zijn, bleef jarenlang een raadsel. Nu komt de structuurbiologie met antwoorden.
De insectentelling van Natuurpunt deze zomer levert “verontrustende” resultaten op: bij heel wat insectensoorten is een sterke achteruitgang vast te stellen. Vooral hommels, vlinders en zweefvliegen bleven deze zomer weg.
Langere en intensere droogteperiodes in het Amazonegebied doen het rivierpeil dalen, waardoor lamantijnen kwetsbaarder worden voor stropers. “Wanneer een iconische soort in het Amazonegebied lijdt, komt het hele ecosysteem onder druk te staan.”
Klepschildpadden hebben een bijzonder verdedigingsmechanisme, maar dat beschermt de soort helaas niet tegen ontbossing en mensen die het dier als voedsel of medicijn willen. Onderzoekers zeggen dat er meer geld en middelen nodig zijn om de onopvallende, maar ecologisch waardevolle schildpadden te beschermen.