Nieuwsagentschap

171

GEOPOLITIEK

De oorlog in Gaza schudt de Midden-Oostenstrategie van China flink dooreen. Peking kan zich steeds moeilijker gedragen als “de vriend van iedereen en de vijand van niemand” in de regio, schrijft Chinakenner Andrew Latham

JEMEN

Het einde van vijandelijkheden in de grotendeels vergeten burgeroorlog van Jemen lijkt nabij, maar hoe kan het gebroken land helen na zoveel jaar van bloedvergieten en ellende? Dat vragen experten Internationale politiek Leena Adel en Ben Rich van de Australische Curtin-Universiteit zich af.

KLIMAATVERANDERING

Decennia van extreme droogte hebben bijgedragen aan het verval van een machtig pre-islamitisch koninkrijk op het Arabische schiereiland. Dat maakte de weg vrij voor de verspreiding van de islam in de regio, blijkt uit nieuw onderzoek.

MIDDEN-OOSTEN

In de Arabische wereld maakt de Amerikaanse app Clubhouse furore, omdat je er vrijuit kan praten over seks en andere taboes. Maar velen vrezen dat die digitale vrijheid snel ingeperkt zal worden door autoritaire regeringen in de regio.
 

MENSENRECHTEN

De coronapandemie heeft wereldwijd tot meer verdeeldheid, discriminatie en onderdrukking geleid, zegt Amnesty International bij de publicatie van zijn jaarrapport. Verschillende landen gebruiken de crisis om individuele vrijheden te beperken.

GOLF

Extreme weersomstandigheden en de druk van de publieke opinie dwingen zelfs grote exportlanden van fossiele brandstoffen om voor zichzelf de kaart van duurzame energie te trekken. Maar dat wil niet zeggen dat hun export van olie ook stopt.

TRACHOOM

Het aantal mensen dat risico loopt op trachoom, wereldwijd de belangrijkste oorzaak van besmettelijke blindheid, is gedaald van 1,5 miljard in 2002 tot ‘slechts’ 142 miljoen in 2019. Dat is een daling van 91 procent.

OCEANEN

De dode zone in de Golf van Oman, waar het zeewater geen zuurstof of leven meer bevat, blijkt veel groter dan gedacht en groeit verder. Dat blijkt uit Brits onderzoek met onderwaterrobots.
 

ARBEIDSMIGRATIE

Verschillende Aziatische landen zien er tegenwoordig mee op toe dat hun onderdanen met een baan in het Midden-Oosten een minimumloon en menselijke arbeidsomstandigheden krijgen. Sinds die verscherpte controle richten rekruteerders van goedkope arbeidskrachten zich op Oost-Afrika, de armste landen met een hoge werkloosheidsgraad eerst.

MIDDEN-OOSTEN

Landen als Saoedi-Arabië, Oman en Iran kunnen te maken krijgen met een sprinkhanenplaag als niet al het mogelijke wordt gedaan om een uitbraak in Jemen in de kiem te smoren, waarschuwt de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO).

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo