Nieuwsagentschap

Ontwikkelingen in Malta opsteker voor persvrijheid in Europa

PERSVRIJHEID
Alle nieuws

Meer nieuws

EU

Het Europees Parlement wil af van de zogenaamde ‘gouden visa’ en ‘gouden paspoorten’ die EU-lidstaten tegen hoge betalingen uitreiken aan niet-EU-burgers, zoals Russische oligarchen. “Het EU-burgerschap mag niet langer te koop zijn.”

MIGRATIE

Het reddingschip Ocean Viking vaart al vier dagen rond in internationale wateren, op zoek naar een plaats om aan te meren. Aan boord zijn 593 migranten die gered werden toen ze de Middellandse Zee probeerden over te steken in gammele bootjes.

PERSVRIJHEID

Het Hooggerechtshof in Slowakije draaide vorige week de vrijspraak terug van twee verdachten in de moord op onderzoeksjournalist Ján Kuciak. Dit biedt een “unieke” kans om de wereldwijde cyclus van straffeloosheid bij geweld tegen journalisten te doorbreken, zeggen persvrijheidsgroepen. 

GENDERGEWELD

Online geweld tegen vrouwelijke journalisten verplaatst zich steeds vaker naar het ‘echte leven’, met potentieel dodelijke consequenties, blijkt uit onderzoek van het International Center for Journalists (ICFJ) en Unesco.

KLIMAAT

Een enquête van de Britse krant The Guardian onder 380 vooraanstaande klimaatwetenschappers levert ontnuchterende resultaten op. Amper 1 op de 20 gelooft nog in het meest optimistische scenario - toch moet de wereld blijven strijden tegen elke fractie opwarming. 

SCHONE ENERGIE

Vorig jaar is er 70 procent meer geïnvesteerd in de productie zonnepanelen, windturbines, batterijen en hittepompen dan het jaar ervoor, blijkt uit nieuwe cijfers van het Internationaal Energieagentschap. Vooral zonne-energie ligt flink voor op schema.

GEZONDHEIDSZORG

De Keniaanse openbare gezondheidszorg staat op instorten nu een landelijke artsenstaking de tweede maand ingaat. Een oplossing is nog niet in zicht, waarschuwt de nationale artsenvakbond.

VLAANDEREN-MAROKKO

Vlaanderen en Marokko gaan samenwerken rond de uitbouw van groene jobs in schone energie, duurzaam afval- en waterbeheer. Daartoe werd een gezamenlijk vijfjarenplan ondertekend. Vlaanderen maakt een budget vrij van 25 miljoen euro.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo