De recente stroompanne in Cuba toont de moeilijke economische situatie in het land. Het regime ziet zich geconfronteerd met een van de grootste uitdagingen ooit, en heeft weinig opties, schrijft Joseph J. Gonzalez, hoogleraar Internationale Studies aan de Appalachian State University in de VS.
Het aantal overlijdens door cholera wereldwijd is in een jaar tijd met 71 procent gestegen, meldt de WHO. Het wereldwijde risico van de ziekte wordt als “erg hoog” bestempeld.
Of het nu gaat om conflicten in Syrië, Palestina, Afghanistan of Oekraïne: het aantal rouwenden is veel groter dan het aantal dodelijke slachtoffers. Nieuw onderzoek onthult de langdurige gevolgen van het verlies van een familielid in oorlogsgebieden.
Ondanks het talibanverbod op werk voor Afghaanse vrouwen durven sommigen online een eigen zaak uitbouwen om in hun levensonderhoud te voorzien.
Van alle moorden op journalisten sinds 2006 is 85 procent onbestraft gebleven, blijkt uit cijfers van de Unesco. De organisatie spreekt van “schokkend hoge straffeloosheid”.
Agressie in het onderwijs neemt toe, stelt nieuw onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB): 14,1 procent van de leerkrachten geeft aan zich in het afgelopen jaar onveilig te hebben gevoeld door pestgedrag of agressie van de leerlingen. Twee op de drie leerkrachten voelen zich wel nog altijd veilig tot zeer veilig.
Wereldwijd hebben meer dan 370 miljoen meisjes en vrouwen – of 1 op de 8 – verkrachting of seksueel misbruik meegemaakt op jonge leeftijd. Bij de jongens gaat het om 1 op de 11 kinderen. Als ook online en verbaal geweld worden meegerekend, verdubbelt dat cijfer.
De “groene” omwenteling ontketent een wedloop op cruciale mineralen, onder meer in Afrika. Een kader om diep onrecht in naam van ontwikkeling tegen te gaan, is dringend nodig, zegt de Zuid-Afrikaanse activiste Nonhle Mbuthuma. Twee jaar geleden wist ze een machtige olieproducent te stoppen, dit jaar ontving ze de ‘Groene Nobelprijs’.