Nieuwsagentschap

Lidl Ierland biedt klanten gratis maandverband en tampons

GEZONDHEID
Alle nieuws

Meer nieuws

DWANGARBEID

Dwangarbeid in de visserij is een groeiend en wereldwijd probleem. Vooral mannen uit het Globale Zuiden worden verleid met een vast contract en een aantrekkelijk loon, maar eens ze aan het werk zijn blijken de omstandigheden een pak minder rooskleurig, en bovendien is er vaak geen weg terug.

VROUWENRECHTEN

Mensen die opkomen voor het recht van vrouwen op abortus worden wereldwijd gecriminaliseerd, geïntimideerd en vervolgd. “We praten hier ook over de landen waar abortus gedeeltelijk door de wet is toegestaan”, stelt Amnesty International in een nieuw rapport.

INNOVATIE

Een team van Schotse en Ierse wetenschappers onderzoekt of whisky mogelijk is zonder fossiele meststoffen. Ze testen meststoffen met bacteriën, gist en algen, om zeker te zijn dat die geen gevolgen hebben voor de wereldberoemde smaak.

KLIMAATVERANDERING

Europa warmt tweemaal sneller op dan als het globaal gemiddelde, de zomer van 2022 was de warmste ooit gemeten en de extreme temperaturen hebben meer dan 16.000 dodelijke slachtoffers geëist. Ziedaar de toestand van het klimaat in Europa vorig jaar.

GEZONDHEID

Meer dan 3 miljard mensen leven met een neurologische aandoening, zegt nieuw onderzoek in The Lancet. De groep aandoeningen waaronder beroerte, epilepsie, kanker in de hersenen en dementie is daarmee de belangrijkste oorzaak van slechte gezondheid.

DIERENWELZIJN

Actievoerders hebben een rechtszaak opgestart tegen de Europese Commissie vanwege het niet nakomen van de belofte om werk te maken van een stelselmatige afbouw van dieren in kooien en een uiteindelijk verbod op de praktijk.

LANDBOUW

Grazend vee is voor de wereldwijde klimaatverandering zowel een zegen als een vloek, zegt nieuw onderzoek van het MIT in Nature. Belangrijk is om het evenwicht tussen grazen en niet-grazen goed te bewaken. Zo kan de opslag van CO2 in de bodem geoptimaliseerd worden. 

AFRIKA

Afrika heeft deze week de African Entrepreneurial Ecosystem Index gepresenteerd. Het continent wil met de index het ondernemersklimaat in verschillende landen meten waarmee stakeholders aan de slag kunnen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo