India en Pakistan zijn vrij verklaard van trachoom. Dat is een opsteker voor samen meer dan 1,6 miljard mensen, want de besmettelijke aandoening kan ernstig oogletsel en blindheid veroorzaken. “De wereld is weer een stap dichter bij de uitroeiing van deze ziekte”, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Migranten terugsturen is minder evident dan soms wordt voorgesteld, stelt nieuw onderzoek aan de VUB. Ook ontrading van migratie mist vaak zijn doel: de gevaren op de weg schrikken migranten niet af, de sprankel hoop op een beter leven is veel groter.
Door de klimaatverandering nemen de visbestanden verder af. Dat betekent dat arme landen in de toekomst minder toegang zullen hebben tot een relatief goedkope bron van gezonde voeding vol essentiële nutriënten. Een hervorming van de visserij dringt zich op, schrijven biologen aan de Canadese universiteit van Dalhousie.
Afrikaanse leiders trekken deze week naar Sint-Petersburg voor de tweede Rusland-Afrika-top en een ontmoeting met president Vladimir Poetin. Ze moeten daarbij twee prioriteiten voor ogen houden, schrijft hoogleraar Internationale Betrekkingen Gilbert M.
De soms duizenden jaren oude baobabs in Afrika hebben een diepe culturele en ecologische betekenis. Maar de snelle groei van de wereldwijde vraag naar 'superfoods' van de boom zet de soort onder druk.
Het verbod van de Taliban op medische studies voor vrouwelijke studenten zal enorme gevolgen hebben voor de gezondheid van vrouwen in het land, waarschuwt Artsen zonder Grenzen (AZG). Wie zal zieke of zwangere vrouwen immers bijstaan als er geen vrouwelijke artsen meer zijn?
Klepschildpadden hebben een bijzonder verdedigingsmechanisme, maar dat beschermt de soort helaas niet tegen ontbossing en mensen die het dier als voedsel of medicijn willen. Onderzoekers zeggen dat er meer geld en middelen nodig zijn om de onopvallende, maar ecologisch waardevolle schildpadden te beschermen.
Het verbod voor Franse vrouwelijke atleten die hoofddoeken dragen om deel te nemen aan de Olympische Spelen is in strijd met de internationale mensenrechten, zegt Amnesty International. De organisatie spreekt van “discriminerende hypocrisie” in Frankrijk en hekelt de “zwakke” reactie van het Internationaal Olympisch Comité.