Nieuwsagentschap

Religie

INTERNATIONALE VROUWENDAG

Wereldwijd leven nu meer dan 230 miljoen vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn van genitale verminking. Dat is een toename van 15 procent vergeleken met schattingen uit 2016, maar toch verliest de praktijk terrein, zegt Unicef.

VROUWELIJKE GENITALE VERMINKING

Vandaag (dinsdag) is het Internationale Dag tegen Genitale Verminking bij Vrouwen. Hoewel meisjes vandaag een derde minder kans lopen om een niet-medische besnijdenis te ondergaan in vergelijking met dertig jaar geleden, is er nog veel werk voor de boeg om de praktijk uit de wereld te te helpen tegen 2030.

MODERNE HEKSENVERVOLGING

Heksenvervolgingen behoren in Afrika nog niet tot het verleden. Integendeel: over het hele continent worden elk jaar duizenden mensen, voornamelijk oudere vrouwen, verbannen of vermoord na beschuldiging van hekserij.

PAKISTAN

Een Pakistaanse rechtbank heeft de voormalige premier Imran Khan en zijn echtgenote een gevangenisstraf opgelegd van zeven jaar omdat hun huwelijk onislamitisch en illegaal zou zijn. Enkele dagen voor de verkiezingen kijkt de populaire politicus daardoor aan tegen in totaal 31 jaar celstraf.

MIGRATIE

Vorig jaar zijn minstens 569 Rohingya verdronken of verdwenen tijdens pogingen om te ontsnappen aan geweld en vervolging in Bangladesh en Myanmar. Dat is het hoogste aantal sinds 2014.

VERKIEZINGEN

2024 wordt een mijlpaal in de geschiedenis van de democratie, schrijft politiek analist Nicholas Reece van de Universiteit van Melbourne. Voor het eerst in de menselijke geschiedenis zullen meer dan vier miljard mensen in meer dan veertig landen naar de stembus gaan. Zal de democratie deze lakmoesproef doorstaan?

JEMEN

Groot-Brittannië en de VS lanceren militaire aanvallen op de Jemenitische Houthi-rebellen, na een golf van aanvallen door de door Iran gesteunde militie op de scheepvaart in de Rode Zee. Maar wie zijn de Houthi's? We vragen het aan Natasha Lindstaedt, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Universiteit van Essex. 

SOEDAN

In de laatste zeven maanden van gevechten in de burgeroorlog in Soedan is het aantal doden en gewonden onder kinderen in Darfoer met 550 procent gestegen in vergelijking met heel 2022.

IRAN

De protesten in Iran in de nasleep van de dood van Mahsa Amini zijn grotendeels weggeëbd, maar de frustraties blijven hoog. Ook veel minderheden in Iran eisen hun basisrechten op, maar worden vooralsnog niet gehoord. “Het zal nog even duren eer de Perzen begrijpen dat ze met ons aan tafel moeten gaan zitten om een beweging op te richten die kans heeft op succes”.

POLITIEK

Terwijl Israël zich voorbereidt op een grootschalige militaire operatie in Gaza tegen Hamas, zijn de risico's van een escalerend regionaal conflict groot. De meest gevaarlijkste bijkomende dreiging voor Israël komt van Hezbollah, net over de de grens van met Libanon. Hoogleraar internationale betrekkingen Julie Norman schetst de verschillen tussen de twee groeperingen, en of ze kunnen samenwerken tegen Israël.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo