Nieuwsagentschap

'Geen weg terug' voor demonstranten in Kiev

OEKRAÏNE
Alle nieuws

Meer nieuws

OORLOG IN OEKRAÏNE

Litouwen en andere Oost-Europese lidstaten bepalen niet vaak de politieke agenda in Europa. Tijd om daar verandering in te brengen? “Litouwen waarschuwt al sinds 2008 dat Rusland Oekraïne wil innemen”, zegt Viktoriia Lapa, expert Internationaal Recht aan het Institute for European Policymaking.

RUSLAND

De sterke positie van Poetin en de recente Russische militaire successen in Oekraïne verbergen een dieper probleem in Rusland, schrijft William Partlett, hoogleraar Rechten aan de Universiteit van Melbourne. Terwijl de macht geconcentreerd wordt rond de president, wordt het Russische bestuur steeds meer disfunctioneel.

RUSLAND

Deze week trekken de kiezers van de op drie na grootste uitstoter ter wereld opnieuw naar de stembus. Poetin kan rekenen op nog eens zes jaar aan de macht, en dat heeft ook gevolgen voor de wereldwijde strijd tegen de klimaatverandering.

VOEDSELCRISIS

In de Arabische wereld was honger de voorbije jaren het ergst sinds 2000. Maar de aanhoudende crises in Gaza, Soedan, Syrië en Jemen dreigen de voedselcrisis in de regio helemaal te doen escaleren, waarschuwt de wereldvoedselorganisatie (FAO).

IRAN/VS

Er is de afgelopen maanden veel gepraat en geschreven over wat een mogelijk tweede ambtstermijn voor Donald Trump in de VS zou kunnen betekenen voor Europa, de Russische oorlog in Oekraïne, het Israëlisch-Palestijnse conflict of China. Maar er is nog een land dat de race nauwlettend in de gaten houdt: Iran. Amin Naeni, politicoloog aan de Deakin University, legt uit waarom.

MENSENRECHTEN

Een internationale coalitie van mensenrechtenorganisaties slaat in een open brief alarm over het lot van jonge mannen die op het punt staan geëxecuteerd te worden in Saoedi-Arabië. De misdrijven waarvoor ze veroordeeld werden, zouden ze begaan hebben toen ze minderjarig waren.  

INHEEMSE VOLKEREN

De rush op grondstoffen voor de groene transitie wakkert landroof en onderdrukking van inheemse volkeren aan, zegt Rukka Sombolinggi van de Toraja-stam op het Indonesische eiland Sulawesi. Ze kroop in haar pen om dit onderbelichte probleem aan te kaarten.

BIODIVERSITEIT

Werkt natuurbehoud? Grootschalig onderzoek in Science suggereert van wel. Een wereldwijde analyse van honderden bestaande onderzoeksresultaten toont aan dat natuurbehoud de soortenrijkdom bevordert of op z’n minst de achteruitgang ervan vertraagt.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo