Unicef waarschuwt voor een verontrustende stijging van het aantal ontvoeringen van vrouwen en kinderen in Haïti. Sinds de moord op president Jovenel Moïse twee jaar geleden zit de Haïtiaanse bevolking gevangen in een vicieuze cirkel van extreem (bende-)geweld en politieke instabiliteit.
In ontwikkelingslanden hebben steeds meer vrouwen toegang tot voorbehoedsmiddelen, alleen loopt de vooruitgang nog langzaam. Vooral in de landen waar genderongelijkheid het grootst is, ondervinden vrouwen moeilijkheden om anticonceptiemiddelen te bekomen.
De Haïtiaanse hoofdstad kreunt onder extreem geweld en grove mensenrechtenschendingen, waaronder moordpartijen en groepsverkrachtingen. In een nieuw rapport spreken de VN over een “levende nachtmerrie”.
Bij grote rampen wordt vaak een weinig bekend samenwerkingsverband tussen 17 grote ruimtevaartagentschappen wereldwijd geactiveerd. Die bieden dan zo snel mogelijk cruciale satellietgegevens over het rampgebied om de reddingswerken te sturen, schrijft Emilie Bronner van het Franse ruimtevaartagentschap CNES.
De paarse gloed van rijen lavendelplanten siert Bijbehara, een gehucht in de Indiase regio Kasjmir. De klimaatverandering heeft deze plek onvoorspelbare regens, hittegolven en ernstige waterschaarste gebracht, maar daar hebben de plaatselijke boeren een antwoord op gevonden: de lavendelkweek is hun nieuwe manier van overleven.
Het Nederlandse Utrecht heeft een primeur te pakken met driehonderd elektrische deelauto’s die stroom zullen teruggeven aan het elektriciteitsnet. De auto’s worden zo een “buurtbatterij” die netcongestie kan tegengaan.
In 2011 vielen Somalische Piraten nog honderden schepen aan en dreigden ze de wereldeconomie te ontwrichten. In de jaren daarop deemsterde het probleem helemaal weg, schrijft Peter Viggo Jakobsen. Kan de wereld dat succes ook in andere crises herhalen?
Wortels, knolgewassen en bananen zijn nog niet op grote schaal ingeburgerd in Afrika. Nochtans hebben ze alle potentieel in huis om het continent een voedselzekere toekomst te bezorgen, zegt Hugo Campos, kweekspecialist en onderzoeksdirecteur bij het Internationaal Aardappelcentrum.