Als de bombardementen op Iran het regime kunnen doen vallen, is de kans klein dat er een democratie voor in de plaats komt, schrijft Midden-Oostenexpert Andrew Thomas van de Deakin University. Een nog meer bedreigende macht zou het vacuüm kunnen vullen.
Tijdens de protesten in LA en verschillende andere grote Amerikaanse steden viel op dat heel wat manifestanten een bordje ophielden waarop 'no kings!' te lezen viel. Wat zit er achter de Amerikaanse aversie tegen koningen - een eigenschap die ze delen met de oude Romeinen?
Ingrijpende klimaatmaatregelen genieten wereldwijd veel meer steun onder de bevolking dan gedacht, en die steun blijkt robuust, stelt een studie in Nature. Respondenten in rijke landen zijn bereid financieel bij te dragen aan klimaatbescherming in arme landen.
Er is veel te doen geweest over de luxejet die Donald Trump kreeg van Qatar tijdens zijn reis naar de Golfstaten. Maar de essentie van de reis is de innige relatie tussen de VS en de oliestaten die al decennia lang wordt uitgediept, schrijft Adam Hanieh, hoogleraar Politieke Economie aan de Universiteit van Exeter.
In Europa zijn vorig jaar 542 dammen en andere barrières uit rivieren verwijderd, een nieuw record. Bijna drieduizend kilometer aan rivieren kan weer vrij stromen en dat is goed nieuws voor de biodiversiteit.
Energieprojecten met een capaciteit van 1700 gigawatt zitten vast in Europa door een ouderwets stroomnet. Veel netbeheerders gaan nog uit van verouderde scenario’s en veronderstellingen, blijkt uit onderzoek.
De Amerikaanse importtarieven zullen de opmars van hernieuwbare energie in de VS hinderen, maar kunnen wereldwijd weinig roet in het eten gooien. Dat stelt klimaatorganisatie 350.org na een eerste analyse.
Na jaren van dalingen stijgt zelfs in industrielanden de vraag naar energie. De wereld heeft vooral nood aan elektriciteit, en om die te produceren gebruiken we ook meer gas, steenkool en kernenergie.