Nieuwsagentschap

Zuid-Afrikaans team ontwerpt betaalbare zonnespiegels

ZUID-AFRIKA
Alle nieuws

Meer nieuws

ZUIDELIJK AFRIKA

Meer dan 24 miljoen mensen in Zuidelijk Afrika kampen met de dubbele crisis van honger en overstromingen. De snelle opeenvolging van klimaatextremen geeft de bevolking geen tijd om te recupereren.

AFRIKA

Afrika heeft deze week de African Entrepreneurial Ecosystem Index gepresenteerd. Het continent wil met de index het ondernemersklimaat in verschillende landen meten waarmee stakeholders aan de slag kunnen.

GEZONDHEID

Zuidelijk Afrika kampt met de ergste cholera-uitbraak in ruim tien jaar, maar de landen geraken nauwelijks aan choleravaccins. Vaccinoloog Edina Amponsah-Dacosta legt uit waarom het wereldwijde aanbod zo beperkt is.

 

WETENSCHAP

Grote multinationals financieren academisch onderzoek in Afrikaanse universiteiten en binden academici aan zich met lucratieve postjes, schrijft een groep Zuid-Afrikaanse professoren. Als die bedrijven ongezonde producten verkopen en de wetenschappers onderzoek doen naar volksgezondheid, vormt dat een “ernstig belangenconflict”.

INNOVATIE

Zwitserse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om bijzonder hoge temperaturen te behalen met zonne-energie. Voor de productie van cement en staal biedt deze zogenaamde ‘thermische val’ een veel schoner alternatief dan steenkool of olie.

ENERGIETRANSITIE

Afrika raakt maar niet af van vervuilende fornuizen op brandhout en houtskool, hoewel die erg schadelijk zijn voor de volksgezondheid en het klimaat. Een top in Parijs vandaag moet daar verandering in brengen.

TRANSITIE

In Brazilië komen openbare en gemeenschappelijke gronden steeds meer in handen van grote internationale bedrijven. Dat gebeurt door middel van grootschalige privatisering van grond voor hernieuwbare energie-projecten, maar dan met slecht toezicht en een gebrek aan transparantie, stelt onderzoek in Nature.

RAFFINADERIJ

Kan de raffinaderij tegen 2050 volledig fossielvrij zijn en bijdragen aan een klimaatneutrale samenleving? “Dat kan”, zeggen twee Nederlandse scheikundigen van Universiteit Utrecht in Nature.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo