Nieuwsagentschap

Chili zet toon voor zonne-energie in Latijns-Amerika

ENERGIE
Alle nieuws

Meer nieuws

ENERGIETRANSITIE

De oprichting van productiecentra voor groene ammoniak in slechts tien belangrijke zeehavens kan 60 procent van de wereldwijde scheepvaart koolstofvrij maken. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Oxford becijferd.

CHILI

De Chilenen hebben gisteren (zondag) een nieuwe grondwet verworpen die het land een flinke ruk naar rechts zou hebben gegeven. Ruim 55 procent van de stemgerechtigden sprak zich uit tegen het voorstel, waardoor het land na vier jaar van politieke onrust wederom achterblijft met een grondwet die stamt uit de tijd van dictator Pinochet.

ASTRONOMIE

Op de site van de European Southern Observatory (ESO) in Chili wordt een supertelescoop gebouwd die weldra enkele van de grootste vraagstukken uit de wetenschap zal helpen ontleden. De kostprijs van deze telescoop is bijzonder hoog, maar dat is het waard, legt fysicus Derryck Telford Reid hier uit.

POLITIEK

Er is nog steeds geen duidelijkheid over wie nu de VN-klimaattop in 2024 kan organiseren. Het is de beurt aan een Oost-Europees land, maar de conflicten tussen Rusland en Oekraïne en Armenië en Azerbeidzjan maken eensgezindheid onmogelijk.

BIODIVERSITEIT

Werkt natuurbehoud? Grootschalig onderzoek in Science suggereert van wel. Een wereldwijde analyse van honderden bestaande onderzoeksresultaten toont aan dat natuurbehoud de soortenrijkdom bevordert of op z’n minst de achteruitgang ervan vertraagt.

HANDEL IN MINERALEN

De wereldwijde nood aan schone energie biedt kansen aan landen die rijk zijn aan mineralen die nodig zijn voor het maken van zonnepanelen en batterijen.

OOST-AFRIKA

Oost-Afrika zal steeds vaker het toneel worden van weerextremen die gelijktijdig plaatsvinden. Tropische cyclonen zullen dus samenvallen met hittegolven of droogtes zullen in dezelfde periode plaatsvinden als overstromingen. "Die combinaties kunnen tegen het einde van de eeuw tot meer dan negen keer vaker voorkomen”, zeggen onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

DIERENWERELD

Bonobo’s staan bekend als “de hippies onder de apen”: ze helpen ook apen die niet tot hun troep behoren, hebben seks voor het plezier en zouden vreedzamer zijn dan hun oorlogszuchtige verwant, de chimpansee. Nieuw onderzoek wijst nu uit dat deze bedreigde mensaap een pak agressiever is dan eerder gedacht.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo