Nieuwsagentschap

"Staatloosheid vergeten mensenrechtenprobleem"

MENSENRECHTEN
Alle nieuws

Meer nieuws

KLIMAAT

Regeringen zijn van plan om in 2030 zowat dubbel zoveel fossiele brandstoffen te produceren als wat het Klimaatakkoord van Parijs toelaat. Dat blijkt uit een VN-onderzoek van twintig grote producerende landen van steenkool, olie en gas.

GEOPOLITIEK

De oorlog in Gaza schudt de Midden-Oostenstrategie van China flink dooreen. Peking kan zich steeds moeilijker gedragen als “de vriend van iedereen en de vijand van niemand” in de regio, schrijft Chinakenner Andrew Latham

SYRIË

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben de Syrische leider Bashar al-Assad officieel uitgenodigd op de klimaatconferentie eind dit jaar in Dubai. Dat laat het Syrische staatspersagentschap SANA weten en wordt bevestigd door de VAE-ambassade in Damascus.

ENERGIETRANSITIE

Fossiele bedrijven gokken erop dat de opwarming van de aarde niet zal omkeren en dat de olieprijs hoog blijft. Onder meer Shell, ExxonMobil en Kuwait Petroleum Corporation zetten in op dure olieprojecten die niet lonen in een wereld die maximaal 2 graden opwarmt. Dit blijkt uit een analyse van Carbon Tracker.

ARGENTINIË

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires zijn drie lesbische vrouwen overleden nadat een man een molotovcocktail gooide. Mensenrechtenorganisaties leggen de link met het politieke klimaat onder de nieuwe president Milei.

MENSENRECHTEN

Studenten uit China of Hongkong die in het Westen studeren worden geïntimideerd door de Chinese overheid om zich niet in te laten met “gevoelige of politieke kwesties”. Dat zegt Amnesty International in een rapport.

ISRAEL-PALESTINA

Er zijn al minstens 97 journalisten en persmedewerkers gedood tijdens de Israëlische militaire campagne in Gaza, maakte het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zaterdag bekend. Daarmee is het conflict het dodelijkste ooit voor verslaggevers.

ISRAEL-PALESTINA

De VN waarschuwen dat de Israëlische autoriteiten hulpverleners alle toegang tot de Gazastrook weigeren nu de militaire operatie in Rafah op gang lijkt te komen. “Op dit moment zijn de twee belangrijkste punten om hulp Gaza binnen te krijgen afgesloten.”

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo