Nieuwsagentschap

“Superkip” redt Aziatische boeren van de vogelgriep

MILIEU
Alle nieuws

Meer nieuws

INFECTIEZIEKTEN

Het aantal besmettingen met hepatitis B en C stijgt en leidt nu wereldwijd al tot 1,3 miljoen doden per jaar. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) trekt aan de alarmbel.

VOLKSGEZONDHEID

Om ziektes zoals dengue en zika in te dammen hebben verschillende steden in Latijns-Amerika besloten om vuur met vuur te bestrijden: ze zetten op grote schaal bijzondere muggen uit. Die zijn besmet met een bacterie die hun vermogen vermindert om ziektes over te brengen.

 

CHINA

De Chinese bevolking is vorig jaar voor het het tweede jaar op rij gekrompen door een dalend geboortecijfer en een stijgend sterftecijfer. De trend versnelt, en heeft grote gevolgen voor China en de hele wereld, schrijft Xiujian Peng, onderzoeker aan de Victoria Universiteit in Australië.

ZUID-CHINESE ZEE

De voorbije weken stapelden de incidenten zich op in de Zuid-Chinese Zee, een belangrijk gebied dat door verschillende landen wordt opgeëist. Volgens westerse bondgenoten moeten de wateren voor iedereen toegankelijk zijn, maar Peking ziet dat helemaal anders. China-kenner Edward Sing Yue Chan biedt meer inzicht in het Chinese standpunt omtrent het omstreden gebied.

GROOT-BRITTANNIE

Brits premier Rishi Sunak wil olie- en gasexploratie toelaten op locaties die eigenlijk al waren toegewezen aan offshore windenergieprojecten. “Een politiek spel met het klimaat”, zeggen critici in het Britse dagblad The Guardian.

MENSAPEN

Onderzoekers op Sumatra hebben beschreven hoe een wilde orang-oetan herhaaldelijk een verwonding behandelde met een geneeskrachtige plant. Die wordt door de lokale bevolking ook als pijnstiller gebruikt.

PERSVRIJHEID

De afgelopen vijftien jaar zijn minstens 749 journalisten en nieuwsmedia aangevallen die berichten over milieu- en klimaat. Tegelijk is de online desinformatie dramatisch toegenomen, blijkt uit een VN-rapport op de Werelddag van de Persvrijheid.

KLIMAAT

Vliegen is slecht voor het milieu, maar hoe groot de schade per land precies is, is bijzonder moeilijk te berekenen. Tenzij je er big data bij neemt, dachten Noorse wetenschappers.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo