De illegale visserij op garnalen en tonijn voor de kusten van Kenia, Madagaskar, Mozambique, Zuid-Afrika en Tanzania kost de landen handenvol geld. Onderzoek door het Wereldnatuurfonds (WWF) spreekt van een totaal verlies van 142,8 miljoen dollar per jaar.
Kwetsbare landen zoals Malawi hebben vandaag een plan van aanpak nodig om zich te weren tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Ze kunnen niet wachten tot er over compenserende maatregelen voor hun verliezen wordt onderhandeld op een volgende klimaattop.
Tropische cycloon Freddy, die al weken aanhoudt, is voor de tweede keer aan land gegaan in Zuidelijk Afrika. Overstromingen en modderstromen hebben daarbij minstens honderd doden geëist in Mozambique in Malawi.
Afrikaanse economieën lonken steeds meer naar goedkope productie in plaats van de vaak schadelijke winning van grondstoffen, omdat het gezien wordt als gunstiger voor de ontwikkeling. Op Internationale Vrouwendag waarschuwt professor Internationale Ontwikkeling Niamh Gaynor dat die verschuiving risico’s inhoudt voor vrouwen en kan leiden tot crises in het gezinsleven.
Er is een verband tussen warmer weer en het aantal ziekenhuisopnames voor drank- en druggebruik, blijkt uit Amerikaanse onderzoek. De klimaatverandering kan het probleem nog doen toenemen.
Vandaag (dinsdag) is het Wereld Anticonceptiedag, een dag gewijd aan het belang van toegang tot anticonceptie. Artsen Zonder Grenzen benadrukt dat anticonceptie niet alleen het aantal onveilige abortussen vermindert, maar ook aanzienlijk bijdraagt aan de gezondheid van vrouwen, meisjes en kinderen wereldwijd.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is er wereldwijd een toename van het aantal gevallen van cholera. Vorig jaar waren er meer dan dubbel zoveel patiënten als in 2021, aldus het VN-agentschap.
Maar liefst 98 procent van de Europeanen leeft in een gebied met een schadelijke luchtkwaliteit. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Britse krant The Guardian.