Nieuwsagentschap

"Verheerlijking van Kazachse president viert hoogtij"

KAZACHSTAN
Alle nieuws

Meer nieuws

BIODIVERSITEIT

Op een VN-top rond natuurbehoud zijn zo’n dertig landen overeengekomen om de doorgang van trekvogels over hun grondgebied te beschermen.

KLIMAAT

Regeringen zijn van plan om in 2030 zowat dubbel zoveel fossiele brandstoffen te produceren als wat het Klimaatakkoord van Parijs toelaat. Dat blijkt uit een VN-onderzoek van twintig grote producerende landen van steenkool, olie en gas.

TECHNOLOGIE

Bitcoin en andere cryptomunten hebben niet alleen een enorme CO2-afdruk, maar ook een grote impact op water- en landgebruik in veel landen. Dat blijkt uit een studie in opdracht van de VN.

CENTRAAL-AZIË

De armoedebestrijding in Centraal-Azië maakte de afgelopen jaren sterke vorderingen. Covid bracht stilstand maar de regio krabbelde snel weer rechtop. Experts kijken echter wel met argusogen naar de impact van de economische vertraging en de stijgende voedselprijzen op de regio.

MENSENRECHTEN

Een internationale coalitie van mensenrechtenorganisaties slaat in een open brief alarm over het lot van jonge mannen die op het punt staan geëxecuteerd te worden in Saoedi-Arabië. De misdrijven waarvoor ze veroordeeld werden, zouden ze begaan hebben toen ze minderjarig waren.  

INHEEMSE VOLKEREN

De rush op grondstoffen voor de groene transitie wakkert landroof en onderdrukking van inheemse volkeren aan, zegt Rukka Sombolinggi van de Toraja-stam op het Indonesische eiland Sulawesi. Ze kroop in haar pen om dit onderbelichte probleem aan te kaarten.

BIODIVERSITEIT

Werkt natuurbehoud? Grootschalig onderzoek in Science suggereert van wel. Een wereldwijde analyse van honderden bestaande onderzoeksresultaten toont aan dat natuurbehoud de soortenrijkdom bevordert of op z’n minst de achteruitgang ervan vertraagt.

HANDEL IN MINERALEN

De wereldwijde nood aan schone energie biedt kansen aan landen die rijk zijn aan mineralen die nodig zijn voor het maken van zonnepanelen en batterijen.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo