Overheen het Midden-Oosten en de Arabische wereld gaat de corruptie in stijgende lijn, wat onrust en geweld in de hand werkt. Dat stelt Transparency International op dinsdag in zijn jaarlijkse corruptierapport.
Vluchtelingenkamp Zaatari in Jordanië is tien jaar oud. Vandaag leven er 82.000 Syrische vluchtelingen, onder wie meer dan de helft kinderen.
Geweld tegen vrouwen is een wereldwijd probleem en ook in ons land komt het voor. De coronapandemie heeft vrouwen extra blootgesteld aan agressie en seksuele intimidatie, blijkt uit een VN-rapport naar aanleiding van de ‘Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen’.
Syrische vluchtelingenmeisjes lopen steeds meer risico om als kind uitgehuwelijkt te worden, vooral als gevolg van de door de pandemie toegenomen armoede. Ook mazen in de wet en langdurige ontheemding in landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika dragen bij aan het probleem, stelt kinderrechtenorganisatie Save the Children.
Met een doorgedreven digitalisering en monitoring van het online gedrag houdt de Indiase overheid haar bevolking streng in de gaten, met schendingen van de privacy tot gevolg.
Tweehonderd presidenten, regeringsleiders en Nobelprijswinnaars roepen op in een open brief om “nooit meer toe te staan dat winstbejag en nationalisme voorrang krijgen op de behoeften van de mensheid”. Hun analyse over de wijze waarop de wereld reageerde op de covid-19-pandemie is vernietigend.
Zondag heeft een enorme brand een Rohingya-vluchtelingenkamp in Bangladesh getroffen. De Verenigde Naties melden dat 12.000 mensen alles kwijtraakten in de vlammen.
De donorconferentie voor Jemen heeft een teleurstellende 1,2 miljard dollar opgeleverd, een kwart van wat er in realiteit nodig is. Twee derde van de Jemenieten overleeft enkel van humanitaire hulp.