Nieuwsagentschap

Leerindustrie: luxemerken gelinkt aan ontbossing Amazonewoud

ONTBOSSING
Alle nieuws

Meer nieuws

KLIMAATTOP

De Braziliaanse stad Belém - “de toegangspoort tot het Amazonewoud”  - zal de klimaattop in 2025 organiseren. Campagnevoerders zijn blij met de focus op het woud, maar er zijn ook zorgen over de capaciteit van de stad om zo’n evenement te hosten.

PLASTICVERVUILING

Plastic vervuilt niet alleen waterlopen over de hele wereld - het verstopt ze ook. Meer dan tweehonderd miljoen mensen lopen risico op frequentere en meer intense overstromingen omdat plastic afval de afwatering blokkeert. Geblokkeerde afwateringskanalen maken ook dat het water minder snel weg kan trekken.

AMAZONEWOUD

In de eerste vier maanden van 2023 is in het Braziliaanse Amazonegebied 38 procent minder ontbost dan in dezelfde periode vorig jaar. In de savannes van de Cerrado ging de verwoesting van de natuur ten voordele van de sojateelt wel gewoon door. Dat blijkt uit gegevens van het Braziliaanse Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE).

JOURNALISTIEK

Journalistiek wordt wereldwijd bedreigd door de opmars van fake news, blijkt uit de 21e editie van de World Press Freedom Index, die jaarlijks wordt samengesteld door Reporters Without Borders (RSF). België zakt 8 plaatsen in de rangschikking.

POLITIEK

Er is nog steeds geen duidelijkheid over wie nu de VN-klimaattop in 2024 kan organiseren. Het is de beurt aan een Oost-Europees land, maar de conflicten tussen Rusland en Oekraïne en Armenië en Azerbeidzjan maken eensgezindheid onmogelijk.

HAÏTI

Overstromingen in Haïti de voorbije dagen hebben meer dan tienduizend mensen op de vlucht gejaagd. Ze treffen een land dat al in diepe crisis verkeerde, en het orkaanseizoen moet nog beginnen.

WETENSCHAP

Schimmels zijn veel belangrijker voor het klimaat dan gedacht, blijkt uit nieuw onderzoek. Ze slaan een derde van de jaarlijkse wereldwijde CO2-uitstoot op en verdienen daardoor veel meer aandacht, zeggen wetenschappers.

KLIMAATRECHTVAARDIGHEID

Welvarende landen zijn iets minder dan 180.000 miljard euro verschuldigd aan ontwikkelingslanden, stelt een studie in Nature. Ze zijn immers verantwoordelijk voor een disproportioneel hoge CO2-uitstoot, terwijl arme landen het zwaarst worden getroffen door de gevolgen daarvan.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo