Stijgende temperaturen en CO2 doen rijst meer arseen opnemen. Dat is een groeiend probleem voor de volksgezondheid, omdat rijst een basisvoedsel is voor miljoenen mensen in Azië.
Historisch onderzoek kan helpen om toekomstige voedseltekorten te voorkomen, stelt een studie in Nature onder leiding van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). “We moeten meer kijken naar het verleden om toekomstige crisissen aan te pakken.”
Extreem weer heeft in 2024 meer dan 240 miljoen studenten minstens tijdelijk zonder onderwijs gezet. Hittegolven, cyclonen en overstromingen troffen kinderen op alle continenten.
Het aantal verdrinkingsdoden is sinds het begin van deze eeuw met 38 procent gedaald. “Een belangrijke prestatie”, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in haar eerste rapport over verdrinkingspreventie.
De wereld telt vandaag de helft minder kindarbeiders dan vijfentwintig jaar geleden. Maar de doelstelling om kinderarbeid volledig uit te bannen is nog niet gehaald, stelt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) in een nieuw rapport.
Dochters en schoondochters steken vaker dan zonen een handje toe aan hulpbehoevende ouders. Zelfs als dochters voltijds werken, nemen ze nog meer zorgtaken op zich dan hun werkloze broers, blijkt uit onderzoek van Universiteit Antwerpen.
Artificiële intelligentie door een stapel sollicitatiebrieven laten gaan en op die manier de meest vaardige kandidaten onbevooroordeeld selecteren, kan dat de diversiteit in bedrijven vergroten? Onderzoek toont aan dat het niet zo eenvoudig is als het lijkt.
Overheden in 43 van de rijkste landen ter wereld hebben niet kunnen voorkomen dat kinderen achterstand hebben opgelopen door de coronapandemie. Onze kinderen werden minder vaardig, hebben meer te kampen met overgewicht en ook hun geluksgevoel is er op achteruit gegaan.