Nieuwsagentschap

94

KLIMAAT

Azië, West-Afrika en Egypte krijgen de komende decennia te maken met de hoogste kosten van de zeespiegelstijging, blijkt uit Australisch onderzoek. Zonder ingrepen stijgen de kosten voor de wereldeconomie tot 2,9 procent tegen het eind van deze eeuw.

SAHEL

Politieke instabiliteit en onveiligheid hebben zowel in Tsjaad, Burkina Faso als Mali geleid tot staatsgrepen. De landen worstelen ook allemaal met islamitische opstanden. Maar de relatie tussen beide fenomenen is complex, schrijft Folahanmi Aina, onderzoeker aan het King's College London.

VISSERIJ

In veel geïndustrialiseerde landen, vooral in China, zijn de visbestanden uitgeput. De Chinese vissersvloten trekken daarom naar de territoriale wateren van lage-inkomenslanden om aan de groeiende vraag te voldoen.

NIGERIA

De traditionele leiderschapsrol van Nigeria in Afrika is in de afgelopen jaren steeds minder vanzelfsprekend geworden, zegt Sheriff Folarin, politicoloog aan de Covenant University in Ota (Nigeria).

JONGEREN

De video’s van Agribusiness TV helpen het imago van de landbouw in Afrika op te krikken. Dat is nodig want de meeste Afrikaanse jongeren zien niet veel in het boerenleven. Door de voorspelde verdubbeling van de Afrikaanse bevolking tegen 2040 is meer jong bloed in de landbouw nodig.

HANDEL

Tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar is de handel tussen China en de landen die Portugees als officiële taal hebben met 21,5 procent gegroeid. De grootste toename was weggelegd voor de relatie China-Mozambique, goed voor een groei van 45 procent.

ONDERWIJS

Drie op tien jongeren tussen 15 en 24 jaar die opgroeien in conflictzones, zijn analfabeet. Ze zijn met 59 miljoen in totaal, het drievoud van het wereldwijde gemiddelde, zegt Unicef.

VLUCHTELINGEN

Vluchtelingen die pas aangekomen zijn op Lampedusa, getuigen over marteling, afpersing en dwangarbeid in de Libische detentiecentra. Bovendien blijkt dat veel van hen de oversteek niet vrijwillig maakten.

HIV/AIDS

In gebieden waar mannelijke besnijdenis vaak voorkomt, heeft het hiv-2-virus zich veel minder gemakkelijk verspreid dan elders in West-Afrika. Dat concludeert een internationaal onderzoeksteam.

AFRIKA

Infecties die veroorzaakt worden door Salmonella blijken in belangrijke mate verantwoordelijk te zijn voor ziekte en overlijden van jonge kinderen in Afrika ten zuiden van de Sahara. Toch is het eerder een "verwaarloosde" ziektehaard. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat deels gefinancierd werd door de Bill & Melinda Gates Foundation.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo