Nieuwsagentschap

59

KLIMAAT

De CO2-voetafdruk van de rijkste mensen in de samenleving wordt sterk onderschat door alle lagen van de samenleving. Tegelijk wordt de klimaatafdruk van de armste mensen overschat.

 

NATUURBEHOUD

Meer dan 70 procent van de inwoners uit de G20-landen is voorstander om milieuschade strafbaar te maken. Bedrijven of regeringen die de natuur of het klimaat beschadigen zouden zo voor de rechter gebracht kunnen worden.

VRUCHTBAARHEID

Deense onderzoekers hebben een verband aangetoond tussen geluidsvervuiling door het verkeer en vruchtbaarheidsproblemen. Dat verband is wel heel verschillend bij vrouwen en mannen.

KLIMAAT

Denemarken voert als eerste land een belasting in op de uitstoot van de landbouw. Daarover heeft de Deense regering een breed compromis bereikt met de boeren, vakbonden en natuurorganisaties.

VISSERIJ

Duurzaamheidskeurmerk MSC stuurt een SOS de wereld in: de handel in niet-gecertificeerde Noordzeegarnalen ondermijnt de inspanningen van vissers die zich inzetten voor een duurzame garnalenvisserij. “De toekomst van de garnalenvisserij is in gevaar”, zegt het label.

ENERGIE

De energietransitie zet wereldwijd door, maar aan een trager tempo door de groeiende wereldwijde onzekerheid. Het zwaartepunt van de transitie verschuift wel meer naar de ontwikkelingslanden. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranking van het Wereld Economisch Forum.

KLIMAAT

Laaggelegen wijnregio’s in Spanje, Italien Californië zullen tegen het einde van deze eeuw niet meer leefbaar zijn, blijkt uit onderzoek van verschillende Franse instituten. Maar nieuwe regio’s worden geschikt, waaronder België, Nederland en zelfs Denemarken.

VN

Het klimaatagentschap van de VN wordt geconfronteerd met “ernstige financiële uitdagingen”. Regeringen stellen niet voldoende middelen ter beschikking, terwijl de takenlast van het agentschap voortdurend groeit.

DIERENWELZIJN

Bijna 6 op de 10 baasjes van huisdieren willen voor hun dier dezelfde medische zorgmogelijkheden als voor mensen. Dat zegt onderzoek van de universiteit van Glasgow bij diereneigenaren in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Oostenrijk.

TECHNOLOGIE

Een langdurige studie bij een kwart miljoen mensen concludeert dat er geen verband is tussen het gebruik van mobiele telefoons en het risico op hersentumoren. Lange tijd heerste daar twijfel over.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo