Nieuwsagentschap

Wereldprimeur: Denemarken voert CO2-belasting op landbouw in

KLIMAAT
Alle nieuws

Meer nieuws

MILIEU

Kunnen planten deel zijn van de oplossing in de strijd tegen plasticvervuiling en microplastics? Onderzoekers denken van wel, en hebben een lijst aangelegd met soorten die hier goed in zijn op het land én in het water.

KLIMAAT

De CO2-voetafdruk van de rijkste mensen in de samenleving wordt sterk onderschat door alle lagen van de samenleving. Tegelijk wordt de klimaatafdruk van de armste mensen overschat.

 

NATUURBEHOUD

Meer dan 70 procent van de inwoners uit de G20-landen is voorstander om milieuschade strafbaar te maken. Bedrijven of regeringen die de natuur of het klimaat beschadigen zouden zo voor de rechter gebracht kunnen worden.

VRUCHTBAARHEID

Deense onderzoekers hebben een verband aangetoond tussen geluidsvervuiling door het verkeer en vruchtbaarheidsproblemen. Dat verband is wel heel verschillend bij vrouwen en mannen.

GEZONDHEID

Microplastics maken bacteriën resistent tegen meerdere soorten antibiotica, blijkt uit experimenten aan de Universiteit van Boston. Dat is vooral zorgwekkend voor mensen in dichtbevolkte, verarmde gebieden zoals vluchtelingenkampen, waar weggegooid plastic zich ophoopt en bacteriële infecties zich gemakkelijk verspreiden.

BIODIVERSITEIT

De wolvenpopulaties in Europa zijn in tien jaar tijd met bijna 60 procent gegroeid, blijkt uit nieuwe cijfers. De impact op de veeteelt blijft relatief klein.

VERVUILING

De bodem van de Calypso Deep, met 5112 meter het diepste punt van de Middellandse Zee, ligt bezaaid met zwerfvuil, blijkt uit onderzoek met een bemande duikboot. “De menselijke voetafdruk heeft zeeën en oceanen veranderd in een enorme afvalstortplaats.”

LUCHTVERVUILING

Vorig jaar haalden slechts zeven landen ter wereld de internationale criteria voor schone lucht, onthult het World Air Quality Rapport 2024. Wereldwijd was de lucht in vier op de vijf steden van slechte kwaliteit.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo