Nieuwsagentschap

“Zinkende” eilandstaat Tuvalu is juist groter geworden

KLIMAAT
Alle nieuws

Meer nieuws

VISSERIJ

Tegen het midden van deze eeuw zullen vissers gemiddeld 10 procent minder vis vangen. De hoge uitstoot van broeikasgassen is de boosdoener, zeggen de Verenigde Naties in een nieuw rapport. Tegen het einde van de eeuw loopt dat voor meer dan veertig landen al op tot 30 procent.

KLIMAATVERANDERING

Landen moeten meer doen dan hun toezeggingen onder het Klimaatakkoord van Parijs om de oceanen te beschermen tegen de impact van de uitstoot van broeikasgassen, oordeelt het Internationaal Zeerechttribunaal.

KLIMAATTOP DUBAI

Nog twee dagen voor alweer een cruciale VN-klimaatconferentie, een internationaal akkoord over de uitfasering van fossiele brandstoffen is wat er op het spel staat. Kan een oliestaat de klimaattop hosten die deze natte droom van klimaatactivisten waarmaakt?

KLIMAATTOP DUBAI

Transgenders en non-binaire personen blijven weg van de VN-klimaattop in Dubai. Na de verhalen van eerdere problemen op de luchthaven, vrezen ze opgepakt en gedeporteerd te worden.

KLIMAAT

Ondanks ontbossing en bosbranden blijven bossen wereldwijd een erg krachtig wapen in de strijd tegen klimaatverandering. Ze hebben de afgelopen dertig jaar consequent CO2 opgenomen, met een gemiddelde van 3,5 miljard ton per jaar. Dat is ruim een derde van de uitstoot door verbranding van fossiele brandstoffen.

 

ENERGIE

Europa heeft voldoende ruimte om wind- en zonne-energie uit te breiden zonder de voedselproductie of de natuur in gevaar te brengen. Vooral op het Europese platteland is ruimte te vinden.

LUCHTVAART

Om de uitstoot van de luchtvaart aan banden te leggen, lijken groene vliegtuigbrandstoffen de enige mogelijkheid op korte termijn. De keuze van het gewas en de plek waar het wordt geteeld spelen daarbij een grote rol, blijkt uit een nieuwe studie.

METHAAN

Willen we de klimaatverandering stoppen, dan moeten we het over methaan hebben, schrijven wetenschappers Malika Menoud en Thomas Röckmann. Het krachtige broeikasgas lekt op grote schaal weg in de atmosfeer. “Die lekken opsporen en dichten biedt een enorme winst voor het klimaat.”

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo