Nieuwsagentschap

"Syrië gebruikt steeds meer clusterbommen"

SYRIË
Alle nieuws

Meer nieuws

CONFLICT

Sinds 1946 hebben er nooit meer conflicten gewoed op aarde dan vandaag. De laatste drie jaar waren die op de koop toe gewelddadiger dan ooit. Dat stelt het Noorse onderzoeksinstituut Prio.

IRAN

De dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi bij een helikoptercrash komt in een van de meest turbulente periodes voor de Islamitische Republiek Iran. Midden-Oostenexpert Ali Mamouri fileert wat zijn overlijden kan betekenen voor het binnenlands beleid van het land, en hoe het de relaties de buurlanden zal beïnvloeden.

SOEDAN

De aanhoudende chaos in Soedan maakt het land aanlokkelijk voor een terugkeer van Al Qaeda. De burgeroorlog in het land krijgt weinig aandacht, maar het Westen let maar beter op om een herhaling van de geschiedenis te voorkomen, zegt expert Terrorismebestrijding Sara Harmouch.

MIDDEN-OOSTEN

De decennialange schaduwoorlog tussen Iran en Israël escaleert, met het Israëlische bombardement van de Iraanse ambassade in Syrië en een directe aanval op Israëlisch grondgebied als Iraanse reactie. Veiligheidsexpert Javed Ali van de Universiteit van Michigan, schat het risico op een open oorlog tussen beide landen in.

OLYMPISCHE SPELEN

Voor het eerst in de geschiedenis van de moderne Olympische Spelen vindt de openingsceremonie plaats in het hart van Unesco-Werelderfgoed: de oevers van de Seine.

HONGER

De honger in de wereld laat zich al voor het derde jaar op rij niet terugdringen, blijkt uit cijfers van verschillende VN-agentschappen. Vorig jaar werd één op de elf mensen geconfronteerd met honger - maar tegelijk neemt ook zwaarlijvigheid toe.

METHAAN

Willen we de klimaatverandering stoppen, dan moeten we het over methaan hebben, schrijven wetenschappers Malika Menoud en Thomas Röckmann. Het krachtige broeikasgas lekt op grote schaal weg in de atmosfeer. “Die lekken opsporen en dichten biedt een enorme winst voor het klimaat.”

COVID

Joe Biden heeft covid en dat is gezien de vele andere speculaties over zijn gezondheid, groot nieuws. Maar vormt het ook echt een bedreiging voor zijn gezondheid? “Biden is natuurlijk 81, maar ondertussen zijn we niet meer in 2020”, stelt hoogleraar Epidemiologie Hassan Vally gerust.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo