Het aantal uitheemse dier- en plantensoorten in de Belgische Noordzee en de Scheldemonding is de voorbije decennia spectaculair gestegen. Dat ligt vooral aan het internationaal scheepvaartverkeer en aan de komst van kwekerijen. Sommige nieuwkomers zijn invasief en schadelijk voor mens en milieu, waarschuwt het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).
Een vaccin dat het immuunsysteem versterkt zou een grote stap voorwaarts zijn in de behandeling van hiv-patiënten en hun afhankelijkheid van antiretrovirale therapieën sterk verminderen. Belgische onderzoekers lijken nu zo’n vaccin te hebben ontwikkeld.
Europese banken investeren honderden miljarden in bedrijven die actief zijn in de Israëlische nederzettingen, blijkt uit internationaal onderzoek. Ook Belgische banken én de Nationale Bank spelen een rol. Volgens 11.11.11 moet de overheid ingrijpen.
In ons land zijn dit jaar al twintig vrouwen omgebracht door hun (ex)-partner. Wereldwijd is bijna één op de drie vrouwen slachtoffer van partnergeweld. “We moeten onze jongens en meisjes al van jongs af aan leren hoe ze kunnen omgaan met hun emoties, ook als ze overstuur zijn of zich getriggerd voelen.”
Chinese wetenschappers hebben een filter ontwikkeld op basis van katoen en het rugschild van inktvissen, die tot 99,9 procent van microplastics uit water zuivert. Ze hopen dat het concept kan worden opgeschaald voor gebruik in de realiteit.
Zes op de tien rivieren in Europa overschrijden de drempel voor PFOS-vervuiling. Dat blijkt uit cijfers van het Europese Milieuagentschap (EEA).
In de meeste regio’s in de wereld zal de temperatuurstijging veel sneller door de grens van 1,5 graad breken dan tot nog toe wordt aangenomen. Dat blijkt uit voorspellingen door kunstmatige intelligentie (AI) op basis van de bestaande klimaatmodellen.
Het is steeds duidelijker dat vlees en zuivel vervangen essentieel is om te vermijden dat de klimaatverandering ontspoort. Maar waardoor moeten we ze dan vervangen? Peulvruchten zijn de allround-kampioen, schrijft Marco Springmann, onderzoeker aan de Universiteit van Oxford, die de alternatieven onderzocht. Ze presteren goed op voedingswaarde, gezondheid, milieu én kostprijs.