Nieuwsagentschap

Oases planten in een land van hamburgers en friet

VS
Alle nieuws

Meer nieuws

KLIMAAT

Vliegen is slecht voor het milieu, maar hoe groot de schade per land precies is, is bijzonder moeilijk te berekenen. Tenzij je er big data bij neemt, dachten Noorse wetenschappers.

IRAN/VS

Er is de afgelopen maanden veel gepraat en geschreven over wat een mogelijk tweede ambtstermijn voor Donald Trump in de VS zou kunnen betekenen voor Europa, de Russische oorlog in Oekraïne, het Israëlisch-Palestijnse conflict of China. Maar er is nog een land dat de race nauwlettend in de gaten houdt: Iran. Amin Naeni, politicoloog aan de Deakin University, legt uit waarom.

MENSENRECHTEN

Steeds meer overheden gooien de internationale rechtsorde overboord en artificiële intelligentie biedt een vruchtbare bodem voor racisme, discriminatie en verdeeldheid. Dat zijn de voornaamste conclusies van het jaarrapport van Amnesty International.

MOBILITEIT

De elektrische auto blijft records breken, met dit jaar al een verkoop van wereldwijd 17 miljoen exemplaren. Maar liefst één op de vijf verkochte auto’s was elektrisch de voorbije maanden. De trend zal de auto-industrie ingrijpend veranderen en het olieverbruik sterk terugdringen, zegt het Internationaal Energieagentschap (IEA).

KLIMAAT

Vliegen is slecht voor het milieu, maar hoe groot de schade per land precies is, is bijzonder moeilijk te berekenen. Tenzij je er big data bij neemt, dachten Noorse wetenschappers.

GEZONDHEIDSZORG

Artsen Zonder Grenzen (AZG) heeft voor het eerst de gedetailleerde kosten van een individuele klinische studie gepubliceerd. De organisatie wil zo aantonen dat de kost voor de ontwikkeling van geneesmiddelen veel lager kan liggen dan wat de farma-industrie beweert.

GEZONDHEID

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) slaat alarm: het aantal gevallen van mazelen is het afgelopen jaar bijna verdubbeld tot bijna 322.000 gevallen wereldwijd, ten opzichte van 171.000 in 2022.

GEZONDHEID

Meer dan 70 procent van alle werknemers in de wereld zullen tijdens hun carrière blootgesteld worden aan extreme hitte. Maar ook pesticidevergiftiging en bepaalde kankers worden gelinkt aan de klimaatcrisis, waarschuwt de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO).

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo