De Afrikaanse bevolking groeit snel en die trend zal de steden uit hun voegen doen barsten. “Als het continent enig voordeel wil halen uit de snelle verstedelijking moet alle aandacht gaan naar industrialisering”, zegt de Economist Intelligence Unit in een nieuw rapport. Maar, meer industrie zal de uitstoot van broeikasgassen doen toenemen en de zeespiegel doen stijgen.
Afrika heeft een nieuwe naam nodig, schrijft de Zuid-Afrikaanse hoogleraar Filosofie Jonathan O. Chimakonam. “Het is een racistische term die ooit gekozen is door Europeanen en die meer gebaseerd is op het klimaat dan op de mensen die het continent bevolken”, argumenteert hij met zijn Nigeriaanse collega Uti Egbai in een onderzoekspaper.
Lokale markten voeden miljoenen mensen in drukke Afrikaanse steden, maar de gevolgen van besmette etenswaren kunnen ziekte en dood betekenen voor nietsvermoedende consumenten. Daar wil de Afrikaanse Unie verandering in brengen.
De ernstige droogte die zes landen in Zuidelijk Afrika heeft getroffen, bedreigt het leven van honderdduizenden kinderen, zegt Unicef. Voor 270.000 kinderen betekent dat zelfs levensbedreigende acute ondervoeding.
Het Antropoceen, het tijdperk waarin de aarde diepgaand wordt beïnvloedt door menselijke activiteit, is naar alle waarschijnlijkheid al in de jaren 1950 gestart. Dat zeggen Japanse en Australische aardwetenschappers.
De “groene” omwenteling ontketent een wedloop op cruciale mineralen, onder meer in Afrika. Een kader om diep onrecht in naam van ontwikkeling tegen te gaan, is dringend nodig, zegt de Zuid-Afrikaanse activiste Nonhle Mbuthuma. Twee jaar geleden wist ze een machtige olieproducent te stoppen, dit jaar ontving ze de ‘Groene Nobelprijs’.
In Nederland is een bananenplant ontwikkeld die resistent is tegen twee van de meest verwoestende ziektes voor bananen. Dat biedt hoop voor de kwetsbare sector.
Een team experten van de KU Leuven stelt voor de Vlaamse veestapel met een kwart te verminderen. Dat kan een win-win opleveren voor de gezondheid én het milieu.