Volledig elektrische vrachtwagens zijn in sommige regio’s al goedkoper in gebruik dan dieseltrucks, blijkt uit Brits onderzoek. Als de overheid het slim speelt, kan dat ook in Europa snel gebeuren.
Wereldwijd komen door klimaatverandering steeds meer natuurbranden voor. Daarom buigen wetenschappers zich over de vraag hoe bossen sneller kunnen recupereren nadat er een brand heeft gewoed. Onderzoekers in India hebben een boomsoort gevonden die volgens hen ideaal lijkt.
Stijgende temperaturen en CO2 doen rijst meer arseen opnemen. Dat is een groeiend probleem voor de volksgezondheid, omdat rijst een basisvoedsel is voor miljoenen mensen in Azië.
Niet-fossiele energie was vorig jaar goed voor meer dan 40 procent van de wereldwijde stroomproductie. Vooral zonne-energie breekt alle records: de productie uit zon is verdubbeld in amper drie jaar tijd.
Aan het huidige tempo zal het koolstofbudget om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius al zijn opgebruikt, blijkt uit nieuw onderzoek waar ook de VUB aan meewerkte.
De uitstoot van kwik daalt al decennia, maar toch blijft de vervuiling in dieren in het Noordpoolgebied stijgen. Daar hebben zeestromingen veel mee te maken, die ‘oude’ kwikvervuiling uit verre gebieden naar de noordpool blijven voeren.
Waarom zijn er zoveel verschillende soorten dieren en planten? Onderzoek onder leiding van de UAntwerpen en de Universiteit van Cambridge brengt het antwoord op die fundamentele vraag in de biologie dichterbij.
Windmolenparken op zee veranderen het voedselweb onder water, blijkt uit onderzoek voor de Belgische Kust. Vooral de komst van dieren die deeltjes uit het water filteren, zoals mosselen en anemonen, heeft een invloed.