Nieuwsagentschap

Dertig jaar na de Oslo-akkoorden lijkt tweestatenoplossing verder weg dan ooit (OPINIE)

ISRAEL-PALESTINA
Alle nieuws

Meer nieuws

GAZA/ISRAEL

Europese financiële instellingen investeren 60 miljard euro in bedrijven die wapens verkopen aan Israël. BNP Paribas is de grootste Europese investeerder, zeggen FairFin en koepelorganisatie 11.11.11 in een nieuw rapport.

ISRAEL-PALESTINA

Naast de menselijke tol zijn ook de gevolgen van het geweld in Gaza voor het milieu ongezien, zegt het VN-Milieuprogramma (UNEP). Er is onomkeerbare schade aan de natuur, en bodem en water zijn ernstig vervuild.

CONFLICT

Sinds 1946 hebben er nooit meer conflicten gewoed op aarde dan vandaag. De laatste drie jaar waren die op de koop toe gewelddadiger dan ooit. Dat stelt het Noorse onderzoeksinstituut Prio.

ISRAEL-PALESTINA

Ook op de Westelijke Jordaanoever stijgt het aantal slachtoffers sinds de start van de oorlog in Gaza. Volgens de VN zijn al meer dan vijfhonderd doden gevallen.

OLYMPISCHE SPELEN

Het verbod voor Franse vrouwelijke atleten die hoofddoeken dragen om deel te nemen aan de Olympische Spelen is in strijd met de internationale mensenrechten, zegt Amnesty International. De organisatie spreekt van “discriminerende hypocrisie” in Frankrijk en hekelt de “zwakke” reactie van het Internationaal Olympisch Comité.

BURKINA FASO

De junta van Burkina Faso, die aan de macht kwam na een staatsgreep in 2022, verlengt de militaire heerschappij met vijf jaar. De militairen noemen “hardnekkige veiligheidsproblemen” als voornaamste reden voor het uitstel van een terugkeer naar democratie.

IRAN

De dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi bij een helikoptercrash komt in een van de meest turbulente periodes voor de Islamitische Republiek Iran. Midden-Oostenexpert Ali Mamouri fileert wat zijn overlijden kan betekenen voor het binnenlands beleid van het land, en hoe het de relaties de buurlanden zal beïnvloeden.

SOEDAN

De aanhoudende chaos in Soedan maakt het land aanlokkelijk voor een terugkeer van Al Qaeda. De burgeroorlog in het land krijgt weinig aandacht, maar het Westen let maar beter op om een herhaling van de geschiedenis te voorkomen, zegt expert Terrorismebestrijding Sara Harmouch.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo