Nieuwsagentschap

Hondurezen kunnen meteen weg bij stortregen

KLIMAATVERANDERING
Alle nieuws

Meer nieuws

VOLKSGEZONDHEID

Om ziektes zoals dengue en zika in te dammen hebben verschillende steden in Latijns-Amerika besloten om vuur met vuur te bestrijden: ze zetten op grote schaal bijzondere muggen uit. Die zijn besmet met een bacterie die hun vermogen vermindert om ziektes over te brengen.

 

HONGER

De internationale steun tegen honger daalt. Het budget dat nodig is om de ergst getroffen landen bij te staan is een kwart lager ten opzichte van het jaar ervoor, stelt een analyse van Action Against Hunger. “Het beëindigen van honger is nochtans goed haalbaar”, zeggen experts.

LUCHTVERVUILING

G20-landen vergeten de luchtkwaliteit in hun klimaatstrategieën, stelt gezondheids- en milieuspecialisten. Vooral de grote economieën hinken achterop, terwijl sommige ontwikkelingslanden belangrijke stappen zetten om de luchtvervuiling aan te pakken.

LATIJNS-AMERIKA

Weerfenomeen El Niño roert zich en zal de regenval in bepaalde delen van de wereld nog extremer gaan beïnvloeden, zegt Mario Lubetkin, de vertegenwoordiger van de VN-Voedsel- en landbouworganisatie (FAO) in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. “Mensen die van de landbouw leven, zijn best voorbereid op wat er nog zal komen.”

VOEDSELCRISIS

Het straatarme Malawi wordt al maandenlang geteisterd door droogtes en overstromingen die gelinkt zijn aan het klimaatfenomeen El Niño. Naar schatting negen miljoen mensen hebben door mislukte oogsten te maken met honger en ontbering.

TRANSITIE

In Brazilië komen openbare en gemeenschappelijke gronden steeds meer in handen van grote internationale bedrijven. Dat gebeurt door middel van grootschalige privatisering van grond voor hernieuwbare energie-projecten, maar dan met slecht toezicht en een gebrek aan transparantie, stelt onderzoek in Nature.

EU

EU-lidstaten sluizen elk jaar tussen de 34 en 48 miljard euro aan Europese subsidies naar activiteiten die de natuur schaden, stelt het Wereldnatuurfonds. Landbouw is veruit de grootste slokop, naast visserij en wegenbouw.

RAFFINADERIJ

Kan de raffinaderij tegen 2050 volledig fossielvrij zijn en bijdragen aan een klimaatneutrale samenleving? “Dat kan”, zeggen twee Nederlandse scheikundigen van Universiteit Utrecht in Nature.

Selecteer een continent
voor meer nieuws

IPS News logo